Пријем поводом Дана победе (ФОТО-ВИДЕО)

0
2118

Српски ветерани Другог светског рата одликовани су Јубиларном медаљом Руске Федерације поводом 70 година од победе над фашизмом, а у име председника Русије Владимира Путина одликовања им је лично уручио амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

У присуству председника Србије Томислава Николића, представника дипломатског кора и бројних званица, амбасадор Руске Федерације уручио је и Спомен медаљу 70 година победе у Великом отадбинском рату 1941-1945 Савезу удружења бораца Народноослободилачког рата (СУБНОР), коју је примио председник те организације Душан Чукић.

Чепурин је истакао да су челична воља наших народа, њихова вера и неустрашивост спасле Европу и свет од ропства, а читаве народе од потпуног уништења.

Он је додао и да је 9. мај величанствен догађај не само 20. века, већ и светске историје, захваливши присутнима што носе Георгијевску траку, траку сећања и симбол победе и антифашизма.

„Она значи пламен и дим, смрт и спасење“, објаснио је Чепурин.

Амбасадор Русије посебно је захвалио Србији и њеним грађанима, које је назвао српском браћом, што се старају о споменицима и гробовима црвеноармејаца погинулих за наше ослобођење.

Свечаном пријему, који су заједнички организовале амбасаде Руске Федерације, Белорусије и Азербејџана, присуствовали су министри у Влади Србије, председница Народне скупштине Маја Гојковић, српски патријарх Иринеј, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, народни посланици међу којима и Драомир Ј. Карић, представници верских заједница, познате личности из света културе, совјетски ветерани Другог светског рата.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име