Prijem povodom 41. godišnjice Islamske revolucije / Novi ambasador Irana stigao u Srbiji

0
2001

Ambasada Irana organizovala je u beogradskoj Vili Jelena prijem povodom 41. godišnjice Islamske revolucije.

Na svečanosti se zvanicama predstavio novoimenovani ambasador Rašid Hasan Pur, koji je u kratkom govoru zahvalio svima što su uveličali važan dan za njegovu državu.

Davoud Zamaniyan, otpravnik poslova ambasade Irana, je istakao značaj kvalitetnih bilateralnih odnosa između njegove države i Srbije, i izrazio očekivanja da će aktivnosti na političkom, ekonomskom i kulturnom planu biti još intenzivnije. On je podsetio da je 1979. godine „borba iranskog naroda za slobodu pod vođstvom ajatolaha Homeinija donela kraj diktatorskom režimu i rezultirala osnivanjem jednog novog političkog sistema pod imenom Islamska republika Iran“. Naglasio je da je u protekle četiri decenije iranska ekonomija sa 26. pozicije u svetu dospela do 18. te da će prema predviđanjima Svetske banke već 2021. godine zauzeti 15. mesto.

– Koristeći domaću tehnologiju uspeli smo da postanemo jedna od najrazvijenijih naučnih i industrijskih zemalja u oblasti novih tehnologija kao što su genetika, kloniranje, nano, vazduhoplovna i odbrambena industrija, u oblasti nuklearne energije, medicinskih nauka i IT sektora – podvukao je otpravnik poslova ambasade Irana.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić je čestitao narodu Irana ovaj veliki praznik.

– Iran je održavao dobre odnose sa Jugoslavijom, a danas ih neguje i sa Srbijom. Kao član Parlamentarne grupe prijateljstva sa Iranom pri Narodnoj skupštini Srbije uvek sam se zalagao da narodnom diplomatijom još više povežemo dve kulture u svim sferama, prevashodno kroz razvoj privredne i ekonomske saradnje – poručio je Dragomir J. Karić.

Svečanosti u Vili Jelena su prisustvovali predstavnici verskih zajednica, članovi diplomatskog kora, ličnosti iz javnog i kulturnog života, među kojima ministar Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, Simon Karić, potpredsednik BK grupe za međunarodnu saradnju, Miloš Vučinić, potpredsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora PSS – BK i ambasador Rusije Aleksandar Bocan – Harčenko.

rpt

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime