Пријем поводом 41. годишњице Исламске револуције / Нови амбасадор Ирана стигао у Србији

0
2020

Амбасада Ирана организовала је у београдској Вили Јелена пријем поводом 41. годишњице Исламске револуције.

На свечаности се званицама представио новоименовани амбасадор Рашид Хасан Пур, који је у кратком говору захвалио свима што су увеличали важан дан за његову државу.

Давоуд Заманиyан, отправник послова амбасаде Ирана, је истакао значај квалитетних билатералних односа између његове државе и Србије, и изразио очекивања да ће активности на политичком, економском и културном плану бити још интензивније. Он је подсетио да је 1979. године „борба иранског народа за слободу под вођством ајатолаха Хомеинија донела крај диктаторском режиму и резултирала оснивањем једног новог политичког система под именом Исламска република Иран“. Нагласио је да је у протекле четири деценије иранска економија са 26. позиције у свету доспела до 18. те да ће према предвиђањима Светске банке већ 2021. године заузети 15. место.

– Користећи домаћу технологију успели смо да постанемо једна од најразвијенијих научних и индустријских земаља у области нових технологија као што су генетика, клонирање, нано, ваздухопловна и одбрамбена индустрија, у области нуклеарне енергије, медицинских наука и ИТ сектора – подвукао је отправник послова амбасаде Ирана.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић је честитао народу Ирана овај велики празник.

– Иран је одржавао добре односе са Југославијом, а данас их негује и са Србијом. Као члан Парламентарне групе пријатељства са Ираном при Народној скупштини Србије увек сам се залагао да народном дипломатијом још више повежемо две културе у свим сферама, превасходно кроз развој привредне и економске сарадње – поручио је Драгомир Ј. Карић.

Свечаности у Вили Јелена су присуствовали представници верских заједница, чланови дипломатског кора, личности из јавног и културног живота, међу којима министар Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Милан Мојсиловић, Симон Карић, потпредседник БК групе за међународну сарадњу, Милош Вучинић, потпредседник Извршног одбора Главног одбора ПСС – БК и амбасадор Русије Александар Боцан – Харченко.

rpt

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име