Пријатељи честитали крсну славу Светог Јована / Карићи су прави чувари српске традиције (ВИДЕО)

0
2829

Бројне познате личности из друштвеног и културног живота Србије дошле су 20. јануара у Вилу Јелена како би честитале члановима породице Карић крсну славу Светог Јована Крститеља.

Претходно, на Богојављење, тропар светитељу отпевао је са свештенством Српске православне цркве патријарх српски Иринеј. Он је пресекавши славски колач истакао да је данас породица најугроженија и да су Карићи, како је рекао, цењени свуда у свету и да представљају прави пример јединства и слоге.

– Већ вековима породица Карић слави Светог Јована Крститеља по нашим старим српским обичајима. Веома ми је драго то што је патријарх српски Иринеј говорио о нашем поштовању традиције, а посебно се одушевио великим списком чланова породице Карић. Деца се рађају, хвала Богу – рекао је Богољуб Ј. Карић и додао:

– Недавно се родила моја унука Ева, ћерка мог сина Небојше и снаје Ксеније, а ових дана очекујем да ћерка Дана и зет Никола у Уједињеним Арапским Емиратима добију сина. То је нешто што нас држи, што нас окупља и уједињује. Трудим се колико могу да учиним све да породица буде хармонична, срећна и нисам довољан само ја да тако буде – већ сви. Ту је флексибилност неопходна, као између мужа и жене. Мора да буде огромна толеранција да бисмо могли сви да функционишемо заједно.

Он се сложио са патријархом да је данас породица као основа сваког друштва на глобалном нивоу веома угрожена, а посебно у овом нашем економски ослабљеном региону.

– Младост одлази сваке године, десетине хиљада људи се сели… То је најболније и најтеже. Отварање нових фабрика и нових радним места је неопходно да задржимо децу овде. Ако тога нема, богами, сами ћемо себи пресудити једног дана. Да вам кажем искрено, после пет деценија рада, радујем се кад путујем по Србији и видим на хиљаде породичних компанија. То је веома важно, јер, верујте, породица је насигурније место! – нагласио је Богољуб Ј. Карић.

Његова супруга Миланка Карић се подсетила свог доласка у ову сложну и јаку породицу:

– Заиста имамо ту неку специфичност и некако ми се чини да су сви у Пећи славили много једноставније него породица Карић. Када сам дошла, видела сам једну посебност, не само у Метохији већ мислим чак у целој Србији. Слави се у сегментима, направи се читав сценарио. Сви се трудимо да будемо ту за славу, јер је то највећа радост за целу породицу, посебно за децу.

Карић фондација чији је председник Даница Б. Карић, а Миланка Карић, оснивач и почасни председник, много улаже у очување традиције.

– Ове године славимо 40 година рада Карић фондације. Пуне четири деценије бавимо се хуманитарним радом, али и очувањем породице и културне баштине, као и улагањем у науку и образовање. Током свих ових година наша награда, која је врх свих активности које имамо, окупила је велика не само српска већ светска имена. Осећамо се веома поносно што су ти људи дошли и примили нашу награду истакавши притом да су заиста почаствовани – казала је Миланка Карић.

У богатој трпези и специјалитетима са Косова и Метохије на Светог Јована уживале су бројне уважене званице међу којима су били Срђан и Дијана Ђоковић, Сања Маринковић, Снежана Дакић, Весна Дедић, Никола Рацков, Миломир Марић, Владимир Божовић… Овај важан дан својим присуством употпунили су и Душан Савић и Марина Рајевић Савић.

– Породицу Карић познајемо од почетка деведесетих, када смо се Марина и ја вратили из Француске. У почетку смо били познаници по тој пећкој линији, а мислим да смо сада нешто више од пријатеља, скоро део породице. Ниједну годину нисмо пропустили да дођемо и са њима поделимо радост крсне славе. То траје и трајаће, надам се, док смо живи – нагласио је легендарни голгетер Црвене звезде.

Неко ко је близак с породицом Карић већ деценијама је и глумац Иван Бекјарев.

– Игром случаја познајем се са Карићима пре него што је ико знао за њих. Пријатељи смо толико година и ничим то никада нисмо покварили. То је једна уважена, поштена породица која је доживела пуно тога неправедно, али драго ми је да су све то превазишли и драго ми је што могу да се сврстам међу њихове пријатеље – истакао је Бекјарев, који је на славу дошао са супругом Микицом.

Бора Дугић је с поносом говорио о пријатељству своје породице с Карићима:

– Имамо дивну комуникацију. То је једна радна, вредна и поштена породица. Људи обично сањају о богатству. Међутим, богатство није нешто што ће вам пасти са неба. Морате зној да пролијете да бисте постали неко и нешто и да имате нешто. Карићи су породица која је пре свега талентована. Они знају да певају, да свирају, да се шале, да створе оно што немају. Без обзира на то колико имају они су скромни људи.

Мати Харитина, игуманија манастира Пећка патријаршија, имала је посебну поруку.

– Ја сам дошла са задовољством, јер су браћа Карић и њихова сестра увек били са нама. Њихови отац и мајка су сахрањени у Пећкој патријаршији. Да бисте сачували породицу, требало би да се угледате на њих. Од оца Јанићија и мајке Данице добили су добро васпитање које су пренели и на своју децу и зато су доживели да имају овако велику породицу. Децу треба васпитавати од малих ногу. Касно је кад их улица прихвати и васпитава. Тада је тешко нешто учинити. Нажалост, породице су сада јако разбијене. Много људи се жали, зову нас за помоћ. Велики је недостатак молитве и духовности. Само уз божју молитву можемо све!

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име