Predsedniku Belorusije uručena „Velika Povelja“ Odbora za istinu o Kosovu i Metohiji!

0
2495

Predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku Odbor za istinu o KiM uručio je „Veliku Povelju“ kao znak priznanja za osvedočeno prijateljstvo između Srbije i Belorusije.

„Velika Povelja“ takođe predstavlja i priznanje za zalaganje za istinu o Kosovu i Metohiji i očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Ona je istovremeno i Povelja ljubavi srpskog naroda izražena prema predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku i bratskom beloruskom narodu.

IMG_0001

Predsednik Odbora za istinu o Kosovu i Metohiji i doživotni počasni predsednik Srpske kraljevske asocijacije akademika i naučnika akademik prof. dr Svetomir Stožinić rekao je kako je Belorusija uvek bila sa Srbijom u rešavanju tzv. kosovskog problema, dodajući da je beloruski narod uvek bio principijelan i na strani onih koji su za silu prava nasuprot onih koji su za pravo sile.

„Niste priznali samoproglašenje tzv. države Kosovo, glasali ste protiv ulaska Kosova u UNESKO, da piroman ne bude nagrađen za počinjene zločine i da mu se ne poveri da bude vatrogasac onoga što ima nameru da dokrajči uništenjem“, kazao je Stožinić.

On se, u svom obraćanju, osvrnuo na stihove koji kažu da ko nasrće, a otpora nema, nikada se ne da ustaviti.

„Ovoga puta ste i Vi doprineli tom uspešnom otporu nasilnika“, poručio je Stožinić
IMG_0020
Povelju je, u ime predsednika Belorusije, primio ambasador republike Belorusije u Srbiji Vladimir Nikolajevič koji je iskazao veliko zadovoljstvo što u ime beloruske strane i šefa države prima ovu visoku društvenu nagradu koja će Aleksandru Lukašenku biti predata uoči posete Belorusiji predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

„Ovo je odgovor na zvaničnu posetu predsednika Nikolića Belorusiji. Politički dijalog Srbije i Belorusije se razvija aktivno, a pored ove, proširuje se i parlamentarna, ekonomska i međuregionalna saradnja ove dve države“, rekao je Nikolajevič.

On je naglasio da su sada svi regionalni centri Belorusije povezani sa većim gradovima u Srbiji.

„To znači da, kako na centralnom, tako na lokalnom nivou ljudi iz Belorusije znaju o Srbiji kao i Srbi o Belorusiji i na taj način se učvršćuje autoritet naših odnosa“, istakao je Nikolajevič.
IMG_0022
Upitan o čemu će sve Nikolić razgovarati sa Lukašenkom prilikom zvanične posete Minsku, Nikolajevič je rekao da će biti razmotrena sva najvažnija pitanja i pravci saradnje između ove dve države.

„To su pitanja ekonomske i investicione saradnje, takođe pitanja vezana za saradnju između ove dve zemlje u međunarodnim organizacijama, pitanja kulturne i međuregionalne saradnje“, rekao je ambasador Belorusije.

Dragomir J. Karić, počasni konzul Belorusje u Srbiji i narodni poslanik Skupštine Srbije, koji je prisustvovao ovoj ceremoniji, izjavio je da mu je velika čast što je danas bio pozvan da prisustvuje uručenju zaslužene nagrade predsedniku Belorusije Aleksandru Grigorijeviču Lukašenku.

„Ovo nije nagrada samo za njegovu hrabrost, ovo nije nagrada samo za njegovu diplomatsku aktivnost, već i za veliku ljubav prema srpskom narodu i za pažnju prema njegovom kolegi našem predsedniku Tomislavu Nikoliću“, rekao je Karić.

IMG_0029

Inače, „Veliku Povelju“ Odbora za istinu o Kosovu i Metohiji, pored Lukašenka, dobili su i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, premijer Rusije Dmitrij Medvedev, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin, oba njegova prethodnika ambasadora, dva naša prethodna ministra spoljnih poslova Vladislav Jovanović i Vuk Jeremić, potom književnici Dobrica Ćosić i Peter Handke, kao i doktor istorijskih nauka Jelena Jurjevna Guskova.

IMG_0035

IMG_0034

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime