Председнику Белорусије уручена „Велика Повеља“ Одбора за истину о Косову и Метохији!

0
2475

Председнику Белорусије Александру Лукашенку Одбор за истину о КиМ уручио је „Велику Повељу“ као знак признања за осведочено пријатељство између Србије и Белорусије.

„Велика Повеља“ такође представља и признање за залагање за истину о Косову и Метохији и очувања суверенитета и територијалног интегритета. Она је истовремено и Повеља љубави српског народа изражена према председнику Белорусије Александру Лукашенку и братском белоруском народу.

IMG_0001

Председник Одбора за истину о Косову и Метохији и доживотни почасни председник Српске краљевске асоцијације академика и научника академик проф. др Светомир Стожинић рекао је како је Белорусија увек била са Србијом у решавању тзв. косовског проблема, додајући да је белоруски народ увек био принципијелан и на страни оних који су за силу права насупрот оних који су за право силе.

„Нисте признали самопроглашење тзв. државе Косово, гласали сте против уласка Косова у УНЕСКО, да пироман не буде награђен за почињене злочине и да му се не повери да буде ватрогасац онога што има намеру да докрајчи уништењем“, казао је Стожинић.

Он се, у свом обраћању, осврнуо на стихове који кажу да ко насрће, а отпора нема, никада се не да уставити.

„Овога пута сте и Ви допринели том успешном отпору насилника“, поручио је Стожинић
IMG_0020
Повељу је, у име председника Белорусије, примио амбасадор републике Белорусије у Србији Владимир Николајевич који је исказао велико задовољство што у име белоруске стране и шефа државе прима ову високу друштвену награду која ће Александру Лукашенку бити предата уочи посете Белорусији председника Србије Томислава Николића.

„Ово је одговор на званичну посету председника Николића Белорусији. Политички дијалог Србије и Белорусије се развија активно, а поред ове, проширује се и парламентарна, економска и међурегионална сарадња ове две државе“, рекао је Николајевич.

Он је нагласио да су сада сви регионални центри Белорусије повезани са већим градовима у Србији.

„То значи да, како на централном, тако на локалном нивоу људи из Белорусије знају о Србији као и Срби о Белорусији и на тај начин се учвршћује ауторитет наших односа“, истакао је Николајевич.
IMG_0022
Упитан о чему ће све Николић разговарати са Лукашенком приликом званичне посете Минску, Николајевич је рекао да ће бити размотрена сва најважнија питања и правци сарадње између ове две државе.

„То су питања економске и инвестиционе сарадње, такође питања везана за сарадњу између ове две земље у међународним организацијама, питања културне и међурегионалне сарадње“, рекао је амбасадор Белорусије.

Драгомир Ј. Карић, почасни конзул Белорусје у Србији и народни посланик Скупштине Србије, који је присуствовао овој церемонији, изјавио је да му је велика част што је данас био позван да присуствује уручењу заслужене награде председнику Белорусије Александру Григоријевичу Лукашенку.

„Ово није награда само за његову храброст, ово није награда само за његову дипломатску активност, већ и за велику љубав према српском народу и за пажњу према његовом колеги нашем председнику Томиславу Николићу“, рекао је Карић.

IMG_0029

Иначе, „Велику Повељу“ Одбора за истину о Косову и Метохији, поред Лукашенка, добили су и председник Руске Федерације Владимир Путин, премијер Русије Дмитриј Медведев, амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин, оба његова претходника амбасадора, два наша претходна министра спољних послова Владислав Јовановић и Вук Јеремић, потом књижевници Добрица Ћосић и Петер Хандке, као и доктор историјских наука Јелена Јурјевна Гускова.

IMG_0035

IMG_0034

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име