Predsednica Narodne skupštine sastankom sa Laridžanijem započela posetu Iranu (FOTO)

0
2216

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković započela je danas dvodnevnu zvaničnu posetu Iranu susretom sa predsednikom Islamske konsultativne skupštine Islamske republike Iran Alijem Laridžanijem.

U Delegaciji Narodne skupštine je i član grupe prijateljstva Parlamenta sa Iranom poslanik Dragomir Karić, koji će imati susrete u Privrednoj komori Irana.

Gojković i Laridžani su se založili za unapređenje odnosa dve države i razmotrili teme od zajedničkog interesa i mogućnosti saradnje između dva parlamenta, kao i u oblasti privrede, poljoprivrede, obrazovanja i kulture.

Gojković je ukazala da susreti zvaničnika Srbije i Irana govore o jasnom interesu obe strane da se bolje iskoriste potencijali koje imamo i dodala da međuparlamentarna saradnja zauzima važno mesto u odnosima dve države.

Predsednica Narodne skupština je rekla da ima prostora da se pojačaju kontakti grupa prijateljstva u našim parlamentima i saradnja odbora zaduženih za privredu, energetiku, poljoprivredu, obrazovanje, nauku i kulturu, kao i za unapređenje saradnje i na multilateralnom planu, odnosno u međunarodnim organizacijama.

Gojković je zahvalila Iranu po pitanju nepriznavanja Kosova i Metohije, a Laridžani je ponovio stav podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

iran 3

Na sastanku je istaknuto da je potrebno razvijati i ekonomsku saradnju, a Gojković i Laridžani su naglasili da će parlamenti podstaći saradnju i u toj oblasti i podržati dogovore dve vlade, kroz brzu proceduru ratifikacije postignutih rešenja.

Laridžani je ocenio da ova poseta može da otvori novo poglavlje za razvoj privrednih odnosa Srbije i Irana i dodao da je aktuelni trenutak prava prilika za realizaciju potencijala za saradnju.

Gojković se sastala i sa kopredsednikom Mešovite komisije za trgovinu Vlade IR Iran i ministrom za trgovinu, rudarstvo i industriju Emadom Zadehom i tom prilikom je konstatovano da ima prostora da se i trgovinska razmena, koja sada iznosi oko 20 miliona dolara, poveća. Ocenili su i da je u tom smislu posebno važno zasedanje Mešovite komisije za trgovinu, čiji je naredni sastanak u planu.

Gojković je rekla da očekuje da će to biti podsticaj i prilika da se sagledaju sve mogućnosti produbljenja ekonomske saradnje i navela da je važno podstaći direktne poslovne kontakte između privrednika Irana i Srbije.

iran 1

Zadeh je ukazao da je pored povećanja robne razmene neophodno raditi i na većem broju investicija između dve zemlje.

Na sastancima Gojković je upoznala sagovornike sa procesom evrointegracija Srbije i ekonomskim reformama, a razgovarali su i o aktivnostima po pitanju migracija i problemu terorizma.

Gojković će sutra, drugog dana posete Iranu, gde boravi na poziv predsednika Islamske konsultativne skupštine Alija Laridžanija, razgovarati sa potpredsednikom Irana Ešhadom Džahangirijem, savetnikom vrhovnog verskog vođe za spoljnu politiku Akbarom Velajatijem i ministrom spoljnih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom.

iran 4

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime