Председница Народне скупштине састанком са Лариџанијем започела посету Ирану (ФОТО)

0
2194

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић започела је данас дводневну званичну посету Ирану сусретом са председником Исламске консултативне скупштине Исламске републике Иран Алијем Лариџанијем.

У Делегацији Народне скупштине је и члан групе пријатељства Парламента са Ираном посланик Драгомир Карић, који ће имати сусрете у Привредној комори Ирана.

Гојковић и Лариџани су се заложили за унапређење односа две државе и размотрили теме од заједничког интереса и могућности сарадње између два парламента, као и у области привреде, пољопривреде, образовања и културе.

Гојковић је указала да сусрети званичника Србије и Ирана говоре о јасном интересу обе стране да се боље искористе потенцијали које имамо и додала да међупарламентарна сарадња заузима важно место у односима две државе.

Председница Народне скупштина је рекла да има простора да се појачају контакти група пријатељства у нашим парламентима и сарадња одбора задужених за привреду, енергетику, пољопривреду, образовање, науку и културу, као и за унапређење сарадње и на мултилатералном плану, односно у међународним организацијама.

Гојковић је захвалила Ирану по питању непризнавања Косова и Метохије, а Лариџани је поновио став подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије.

iran 3

На састанку је истакнуто да је потребно развијати и економску сарадњу, а Гојковић и Лариџани су нагласили да ће парламенти подстаћи сарадњу и у тој области и подржати договоре две владе, кроз брзу процедуру ратификације постигнутих решења.

Лариџани је оценио да ова посета може да отвори ново поглавље за развој привредних односа Србије и Ирана и додао да је актуелни тренутак права прилика за реализацију потенцијала за сарадњу.

Гојковић се састала и са копредседником Мешовите комисије за трговину Владе ИР Иран и министром за трговину, рударство и индустрију Емадом Задехом и том приликом је констатовано да има простора да се и трговинска размена, која сада износи око 20 милиона долара, повећа. Оценили су и да је у том смислу посебно важно заседање Мешовите комисије за трговину, чији је наредни састанак у плану.

Гојковић је рекла да очекује да ће то бити подстицај и прилика да се сагледају све могућности продубљења економске сарадње и навела да је важно подстаћи директне пословне контакте између привредника Ирана и Србије.

iran 1

Задех је указао да је поред повећања робне размене неопходно радити и на већем броју инвестиција између две земље.

На састанцима Гојковић је упознала саговорнике са процесом евроинтеграција Србије и економским реформама, а разговарали су и о активностима по питању миграција и проблему тероризма.

Гојковић ће сутра, другог дана посете Ирану, где борави на позив председника Исламске консултативне скупштине Алија Лариџанија, разговарати са потпредседником Ирана Ешхадом Џахангиријем, саветником врховног верског вође за спољну политику Акбаром Велајатијем и министром спољних послова Мохамадом Џавадом Зарифом.

iran 4

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име