Председници Србије и Белорусије означили почетак изградње „Минск-Мир“-а

0
2091

NIKOLIC I LUKASENKOИзградња највећег мултифункционалног комплекса у Европи „Минск-Мир“ је већ одраније званично почела, али су овом крупном пројекту данас придодати озбиљност и политичка тежина. Капсулу, која симболизује почетак изградње, су у петак положили председник Белорусије Александар Лукашенко и председник Србије Томислав Николић.

„Овај центар, који ће променити лице Белорусије, подићи ће економију земље, привући ће велике инвеститоре из целог света, који до јуче нису ни помишљали да овде дођу. Они неће доћи на само дан или два, они ће морати да живе, раде и уложе свој новац и искуство овде. Биће стамбених и пословних објеката, то ће бити град у граду, у коме ће бити много нових радних места за грађане Белорусије“, – описао је новинарима размере пројекта сувласник компаније “ Браћа Карић „, почасни конзул Белорусије у Београду Драгомир J. Карић.
1_minsk_mir_20112015_zam_tutby_phsl
Пословне структуре Карића су већ познате у Белорусији преко великих пројеката као што је „Светионик Минск“. Сада је компанији „Астра Дана“, која је под контролом Карића, поверена још много већа територија за изградњу – више од 300 хектара на аеродрому Минск-1. Првобитно се за пројекат прихватила „Итера“, руског милијардера Игора Макарова, али није могла да га реализује.

Планира се изградња 3 милиона квадратних метара стамбеног и пословног простора у периоду од десет година. „Али, резултати ће се видети већ за две године. Динамика радова и рокови су веома тесни, – уверава Карић – лично ћу надгледати пројекат, и мене ће такође надгледати, не само влада и председник. Ја одговарам за овај пројекат и пред Богом.“
15_minsk_mir_20112015_zam_tutby_phsl
Белоруску страну су на церемонији представљали највиши званичници: потпредседник Владе Анатолиј Калинин, заменик шефа председничке администрације Николај Снопков, министар спољних послова Владимир Макеј, министар унутрашњих послова Игор Шуњевич, градоначелник Минска Андреј Шорец и други.

Анатолиј Калинин је изјавио да су припремни радови скоро завршени, да ће до краја године аеродром Минск-1 престати са радом, и да остаје да се током две године премести погон за поправку авиона бр. 407. «Изградња овог значајног објекта ће се одвијати на територији Националног аеродрома у Минску. Пројекат ће бити завршен до 2017-2018 г. „, – рекао је он.

Притом, Калинин је уверен да је ова компанија способна да пронађе најављених 3,5 милијарди долара инвестиција за пројекат.

Он је тврди да Белорусија испуњава своје обавезе на време. Разрађен је детаљни план тог грађевинског простора, у фебруару инвеститор треба да заврши архитектонски пројекат, који треба да прође експертизу, а након тога ће почети изградња комплекса у седам фаза.
4_minsk_mir_20112015_zam_tutby_phsl
Драгомир Карић је рекао да у финансирању пројекта желе да учествују многе велике светске финансијске компаније и банке, које ће у новом центру обављати своје пословање. „Не брините, постоје огромне количине новца. Данас у свету има на хиљаде милијарди и проблем оних који имају новац, је како да их безбедно уложе, где да инвестирају. Белорусија је једна од оних земаља у којима може спокојно да се дође, инвестира, послује и заради. „- рекао је Карић.

Према његовим речима, „Минск-Мир“ ће градити стручњаци из многих земаља, укључујући Белорусију, Србију и друге земље бивше Југославије, друге европске земље и Сједињене Америчке Државе. „Овде нема никаквих санкција – сви су позитивно одговорили на наше понуде, свима је потребан посао“ – рекао је он.
14_minsk_mir_20112015_zam_tutby_phsl

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име