Povodom Dana branilaca otadžbine odali počast i položili vence

0
2164

Ambasadori i izaslanici zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, na današnji veliki ruski praznik, Dan branilaca otadžbine, odali su počast i položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda, kao i na spomeniku Ruske ratne slave.

Tradicionalno na Groblju oslobodilaca Beograda, koji se obeležava 23. februara, kao sećanje na dan 1918. kada je formirana radničko-seljačka Crvena armija, odaju počast i polažu vence svi ambasadori zemalja bivših sovjetskih republika, akreditovani u Srbiji.

Na Groblju oslobodilaca Beograda počiva 1.395 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 818 boraca Crvene armije, od kojih su mnogi nepoznati, a danas su na mnogim njihovim humkama položeni crveni karanfili.

Ruska kosturnica, spomenik Ruske ratne slave, posvećena je caru Nikolaju Drugom Romanovu i ruskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu, u odbrani Beograda, na bitoljskom bojištu, Solunskom frontu, Kajmakčalanu, u Kladovu i drugim bojištima.

„Današnji dan, koji se zove Dan branioca otadžbine, ima simboliku ne samo za ruski narod već uopšte za sve vojnike sveta i dobronamerne ljude kada je u pitanju odnos prema otadžbini. Mi smo na spomeniku oslobodiocima Beograda napisali “Ko pogine gde treba ginuti, sam će sebi spomenik diguti”. Ne znači da treba ginuti za otadžbinu, treba živeti za nju , ali ima trenutaka kada je časnije poginuti za nju nego živeti . To je primer naših i ruskih boraca, kako u ratovima za oslobođenje tako i u pomoći koju su ruski vojnici pružili u odbrani naše zemlje i u oslobđenju 1945. godine i u Prvom svetskom ratu. Mi smo im zahvalni i zato smo ovde da na najvišem nivou, što se tiče Kluba admiral i generala, da im ukažemo dužnu počast”, rekao je general Milomir Miladinović prilikom polaganja venaca.

Vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, ambasade Ruske Federacije, Belorusije, Azerbejdžana, predstavnici Kazahstana.

U ime Pokreta SNAGA SRBIJE – BK vence su položili, narodni poslanik i zamenik predsednika, Dragomir J. Karić, član izvršnog odbora PSS – BK , Miloš Vučinići i predsednik Gradskog odbora PSS – BK Beograd, Velibor Stević.

“ Smatram da je današnji dan izuzetno važan i u istoriji srpskog naroda i verujem ni mi a ni generacije koje dolaze neće nikada zaboraviti da dođu i poklone se sovjetskim borcima koji su poginuli ne štedeći sebe i svoje živote boreći se za slobodu Srbije i drugih naroda na ovim teritorijama. Osećam veliku moralnu obavezu, kao sin mog oca Janićija, borca, i zato sam došao, ispred porodice Karić, da danas, kao i svake godine, tradicionalno položim vence i poklonim se senima junaka i heroja koji su dali živote za našu budućnost“, rekao je Dragomir J. Karić, narodni poslanik ispred Pokreta SNAGA SRBIJE – BK.

Protojerej-stavrofor Vitalij Tarasjev, starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Srbiji, služio je opelo stradalim borcima.

Ovaj praznik slavi se u Rusiji od 1922. godine kao godišnjica osnivanja Crvene armije i do 1993. godine je nosio naziv Dan Sovjetske armije i Ratne mornarice. Na ovaj dan Rusi odaju počast vojnim veteranima i priznaju zasluge ruskim vojnicima.

 

 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime