Поводом Дана бранилаца отаџбине одали почаст и положили венце

0
2183

Амбасадори и изасланици земаља бившег Совјетског савеза, на данашњи велики руски празник, Дан бранилаца отаџбине, одали су почаст и положили венце на Гробљу ослободилаца Београда, као и на споменику Руске ратне славе.

Традиционално на Гробљу ослободилаца Београда, који се обележава 23. фебруара, као сећање на дан 1918. када је формирана радничко-сељачка Црвена армија, одају почаст и полажу венце сви амбасадори земаља бивших совјетских република, акредитовани у Србији.

На Гробљу ослободилаца Београда почива 1.395 бораца Народноослободилачке војске Југославије и 818 бораца Црвене армије, од којих су многи непознати, а данас су на многим њиховим хумкама положени црвени каранфили.

Руска костурница, споменик Руске ратне славе, посвећена је цару Николају Другом Романову и руским војницима погинулим у Првом светском рату, у одбрани Београда, на битољском бојишту, Солунском фронту, Кајмакчалану, у Кладову и другим бојиштима.

„Данашњи дан, који се зове Дан браниоца отаџбине, има симболику не само за руски народ већ уопште за све војнике света и добронамерне људе када је у питању однос према отаџбини. Ми смо на споменику ослободиоцима Београда написали “Ко погине где треба гинути, сам ће себи споменик дигути”. Не значи да треба гинути за отаџбину, треба живети за њу , али има тренутака када је часније погинути за њу него живети . То је пример наших и руских бораца, како у ратовима за ослобођење тако и у помоћи коју су руски војници пружили у одбрани наше земље и у ослобђењу 1945. године и у Првом светском рату. Ми смо им захвални и зато смо овде да на највишем нивоу, што се тиче Клуба адмирал и генерала, да им укажемо дужну почаст”, рекао је генерал Миломир Миладиновић приликом полагања венаца.

Венце су положили представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, амбасаде Руске Федерације, Белорусије, Азербејџана, представници Казахстана.

У име Покрета СНАГА СРБИЈЕ – БК венце су положили, народни посланик и заменик председника, Драгомир Ј. Карић, члан извршног одбора ПСС – БК , Милош Вучинићи и председник Градског одбора ПСС – БК Београд, Велибор Стевић.

“ Сматрам да је данашњи дан изузетно важан и у историји српског народа и верујем ни ми а ни генерације које долазе неће никада заборавити да дођу и поклоне се совјетским борцима који су погинули не штедећи себе и своје животе борећи се за слободу Србије и других народа на овим територијама. Осећам велику моралну обавезу, као син мог оца Јанићија, борца, и зато сам дошао, испред породице Карић, да данас, као и сваке године, традиционално положим венце и поклоним се сенима јунака и хероја који су дали животе за нашу будућност“, рекао је Драгомир Ј. Карић, народни посланик испред Покрета СНАГА СРБИЈЕ – БК.

Протојереј-ставрофор Виталиј Тарасјев, старешина Подворја Руске православне цркве у Србији, служио је опело страдалим борцима.

Овај празник слави се у Русији од 1922. године као годишњица оснивања Црвене армије и до 1993. године је носио назив Дан Совјетске армије и Ратне морнарице. На овај дан Руси одају почаст војним ветеранима и признају заслуге руским војницима.

 

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име