Постоји простор да се унапреди сарадња у многим областима

0
483

Чланови Посланичке групе пријатељства са Казахстаном састали су се у Народној скупштини са амбасадором Казахстана у Србији Њ.Е Мадијем Атамкуловим и том приликом су заједнички оценили да су односи између две земље пријатељски и без отворених питања, као и да постоји простор да се унапреди сарадња у многим областима.

Састанку су присуствовали и чланови Посланичке групе пријатељства са Казахстаном Драгомир Карић, Нинослав Ерић, Немања Јоксимовић, Невена Ђурић, Никола Нешић, Марко Богдановић и Сташа Стојановић, који су у разговору истакли важност упознавања Казахстана са свим потенцијалима за сарадњу са Србијом. Посебно су истакли могућност ближег повезивања и братимљења градова Казахстана и Србије.

Председник ПГП са Казахстаном Зоран Томић се посебно захвалио Казахстану на принципијелној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и оценио да је заједнички циљ наше две земље борба за поштовање међународног права, које треба да буде једнако за све земље.

Амбасадор Казахстана Мадиј Атамкулов је истакао да ће Казахстан наставити да пружа подршку Србији по питању Косова и Метохије, која је важна балканска земља и партнер Казахстана. Он је навео и да је претходна година била испуњена трагичним конфликтом између Русије и Украјине и изразио наду да ће се дипломатским путем решити сва отворена питања.

Зоран Томић се сложио са амбасадором и истакао и да се Србија, на челу са председником Републике Александром Вучићем, залаже да се сви сукоби решавају мирним путем и да настоји да се проблеми на КиМ реше кроз дијалог, који Приштина опструише.

Он је указао на значај подршке Казахстана борби Србије за очување Косова и Метохије, посебно у међународним организацијама и институцијама. Важно је да Казахстан, и остале пријатељске земље, не подрже захтеве за чланство тзв. Косова у међународним организацијама и институцијама, нагалсио је Томић у разговору.

Србија велики значај придаје и регионалној сарадњи, што доказује иницијатива „Отворени Балкан“, коју је иницирао председник Србије, истакао је Зоран Томић и изразио очекивање, да ће се, поред Србије, Северне Македоније и Албаније, у скорије време и остатак региона прикључити овој иницијативи.

Председник ПГП са Казахстаном и амбасадор Казахстана су се током разговора сложили и да је међупарламентарна сарадња између наше две земље добро развијена и заједнички оценили да постоји вишегодишња традиција добрих односа посланичких група пријатељства два парламента. Они су изразили очекивање да ће у наредном периоду бити реализована размена посета делегација две посланичке групе пријатељства.

Саговорници су размотрили и могућности за унапређење привредне сарадње између наше две земље, као и сарадње у области ИТ, одбране и борбе против организованог криминала, образовања, културе, туризма и спорта. Томић је навео да Србија доста улаже у развој путне инфраструктуре, као и у образовање младих, те да постоји пет научно-технолошких паркова у нашој земљи, и указао да је тиме отворена могућност за казахстанске предузетнике и иноваторе да покрену своје идеје за пословање у нашој земљи.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име