Гудрун Куглер: Састанак са колегама из Србије био отворен и садржајан… (ВИДЕО)

0
659

Драган Марковић Палма, председник Јединствене Србије и народни посланик, као председник Парламентарне групе пријатељства са Аустријом, предводи делегацију од 12 народних посланика, која је посетила Парламент Републике Аустрије у граду Бечу и имала састанак са аустријским посланицима члановима Посланичке групе пријатељства са Србијом, на челу са председницом ове парламентарне групе госпођом Гудрун Куглер.

Делегацију нису сачињавали само посланици из странака владалуће већине већ и из редова опозиције. Састанку је присуствовао и амбасадор Републике Србије у Аустрији Небојша Родић.

Драгомир Ј. Карић, народни посланик и председник Покрета СНАГА СРБИЈЕ – БК истакао је да је састанак био врло конкретан. Оно што је речено од предводника српске делегације у вези односа по питању Косова и Русије је у потпуности легитимно и било је корисно. Карић је у свом обраћању споменуо тему бомбардовања Србије као и пуцање на децу са Косова и Метохије.

На састанку су посланици отворено разговарали о свим темама које се тичу билатералних односа, о ситуацији на Западном Балкану и у свету.

Једна од тема је била и ситуација на Косову и Метохији. „Могу рећи да сам задовољан оним што смо чули од колега посланика у парламенту Аустрије. Сигуран сам да они нису довољно информисани о ситуацији на Косову и Метохији. ЕУ стално у својим изјавама говори “ обе стране “ када се говори о КиМ, а у ствари у последњих осам година само једна, албанска страна, не поштује договорено. Како можемо говорити о обе стране ако само једна страна, косовски албанци, тачније припадник специјалне јединице РОСУ пуцао је на српску децу на Бадњи дан, само зато што су Срби и што су носили бадњак, то обележје српске традиције и вере. Ми смо се договорили да нашим колегама из Аустрије шаљемо тачне и проверене информације о догађајима на Косову и Метохији. Ми хоћемо компромис али не можемо да се одрекнемо наше територије и нашег идентитета“ рекао је Марковић.

„Председник Србије Александар Вучић добро води политику Србије и има огромну подршку грађана Србије и нама треба Аустрија да нам помогне како би Србија што пре постала члан ЕУ, јер ми смо у вашем предсобљу, Србија је део ЕУ“ изјавио је Марковић.

На састанку је једна од тема била и рат у Украјини. „Држава Србија је осудила догађаје у Украјини, ми смо против сваке врсте агресије. Ми смо да рат престане сада и одмах“ рекао је Марковић.

Председница Парламентарне групе пријатељства са Србијом госпођа Гудрун Куглер је рекла да је састанак са колегама из Србије био отворен и садржајан и да она сматра да је Аустрија велики подржавалац Србије на европској путу и Србију сматра важним чиниоцем на Западном Балкану као и да је економска сарадња са Србијом важна за Аустрију.

„Ми у Аустрији се радујемо речима господина Вучића да је спреман за компромис по питању Косова, и уверевам вас да ћемо код косовских албанаца јасно и гласно осудити сву неправду која се дешава српској заједници на КиМ. Веома смо захвални на помоћи коју нам Србија пружа по питању азила, ту нам је Србија од велике помоћи јер је Аустрија на другом месту по захтевима за азил“ рекла је Куглер.

Посланици из аустријског парламента су показали висок степен разумевања за ситуацију у којој се налази Србија.

Стефан Харалнд, посланик Слободарске партије је изјавио „сви осуђују бомбардовање Украјине а не сећам се да су тако осуђивали бомбардовање Београда више од 70 дана“.

350 СТУДЕНАТА ОД 14-16. МАРТА БОРАВИЋЕ У БЕЧУ

„Желим да информишем госпођу Куглер да од 14 – 16. марта у организацији града Јагодине у Беч долази група од 350 студената. Град је обезбедио донаторе за долазак студената а планирамо долазак још једне групе студената и лекара у октобру месецу“ изјавио је председник Јединствене Србије.

Марковић је позвао домаћине из Аустрије да посете нашу земљу и буду гости Народне Скупштине Републике Србије.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име