Gudrun Kugler: Sastanak sa kolegama iz Srbije bio otvoren i sadržajan… (VIDEO)

0
674

Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije i narodni poslanik, kao predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Austrijom, predvodi delegaciju od 12 narodnih poslanika, koja je posetila Parlament Republike Austrije u gradu Beču i imala sastanak sa austrijskim poslanicima članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom, na čelu sa predsednicom ove parlamentarne grupe gospođom Gudrun Kugler.

Delegaciju nisu sačinjavali samo poslanici iz stranaka vladaluće većine već i iz redova opozicije. Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić.

Dragomir J. Karić, narodni poslanik i predsednik Pokreta SNAGA SRBIJE – BK istakao je da je sastanak bio vrlo konkretan. Ono što je rečeno od predvodnika srpske delegacije u vezi odnosa po pitanju Kosova i Rusije je u potpunosti legitimno i bilo je korisno. Karić je u svom obraćanju spomenuo temu bombardovanja Srbije kao i pucanje na decu sa Kosova i Metohije.

Na sastanku su poslanici otvoreno razgovarali o svim temama koje se tiču bilateralnih odnosa, o situaciji na Zapadnom Balkanu i u svetu.

Jedna od tema je bila i situacija na Kosovu i Metohiji. „Mogu reći da sam zadovoljan onim što smo čuli od kolega poslanika u parlamentu Austrije. Siguran sam da oni nisu dovoljno informisani o situaciji na Kosovu i Metohiji. EU stalno u svojim izjavama govori “ obe strane “ kada se govori o KiM, a u stvari u poslednjih osam godina samo jedna, albanska strana, ne poštuje dogovoreno. Kako možemo govoriti o obe strane ako samo jedna strana, kosovski albanci, tačnije pripadnik specijalne jedinice ROSU pucao je na srpsku decu na Badnji dan, samo zato što su Srbi i što su nosili badnjak, to obeležje srpske tradicije i vere. Mi smo se dogovorili da našim kolegama iz Austrije šaljemo tačne i proverene informacije o događajima na Kosovu i Metohiji. Mi hoćemo kompromis ali ne možemo da se odreknemo naše teritorije i našeg identiteta“ rekao je Marković.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobro vodi politiku Srbije i ima ogromnu podršku građana Srbije i nama treba Austrija da nam pomogne kako bi Srbija što pre postala član EU, jer mi smo u vašem predsoblju, Srbija je deo EU“ izjavio je Marković.

Na sastanku je jedna od tema bila i rat u Ukrajini. „Država Srbija je osudila događaje u Ukrajini, mi smo protiv svake vrste agresije. Mi smo da rat prestane sada i odmah“ rekao je Marković.

Predsednica Parlamentarne grupe prijateljstva sa Srbijom gospođa Gudrun Kugler je rekla da je sastanak sa kolegama iz Srbije bio otvoren i sadržajan i da ona smatra da je Austrija veliki podržavalac Srbije na evropskoj putu i Srbiju smatra važnim činiocem na Zapadnom Balkanu kao i da je ekonomska saradnja sa Srbijom važna za Austriju.

„Mi u Austriji se radujemo rečima gospodina Vučića da je spreman za kompromis po pitanju Kosova, i uverevam vas da ćemo kod kosovskih albanaca jasno i glasno osuditi svu nepravdu koja se dešava srpskoj zajednici na KiM. Veoma smo zahvalni na pomoći koju nam Srbija pruža po pitanju azila, tu nam je Srbija od velike pomoći jer je Austrija na drugom mestu po zahtevima za azil“ rekla je Kugler.

Poslanici iz austrijskog parlamenta su pokazali visok stepen razumevanja za situaciju u kojoj se nalazi Srbija.

Stefan Haralnd, poslanik Slobodarske partije je izjavio „svi osuđuju bombardovanje Ukrajine a ne sećam se da su tako osuđivali bombardovanje Beograda više od 70 dana“.

350 STUDENATA OD 14-16. MARTA BORAVIĆE U BEČU

„Želim da informišem gospođu Kugler da od 14 – 16. marta u organizaciji grada Jagodine u Beč dolazi grupa od 350 studenata. Grad je obezbedio donatore za dolazak studenata a planiramo dolazak još jedne grupe studenata i lekara u oktobru mesecu“ izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije.

Marković je pozvao domaćine iz Austrije da posete našu zemlju i budu gosti Narodne Skupštine Republike Srbije.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime