Посланик Карић о усвојеном Кодексу понашања у Скуштини Србије, опозицији и ЕУ (ВИДЕО)

0
2055

У Народној Скупштини Србије усвојен је Кодекс понашања народних посланика којим су успостављени етички стандарди понашања које ће народни посланици да поштују и примењују у обављању посланичке функције.

По доношењу Кодекса о понашању посланици су били подељеног мишљења о томе хоће ли тај правилник имати ефекта на расправу у најновијем сазиву, али се углавном слажу да су санкције за његово непоштовање преблаге. Наиме, за непоштовање усвојене Одлуке о Кодексу понашања могу се изрећи следеће мере: опомена и јавна опомена. Јавна опомена се објављује на интернет страници Народне скупштине.

Посланици сматрају да по свим тачкама расправе, чак и под тачком разно, преовладава неприхватљива комуникација. Повереница за равноправност Бранкица Јанковић сматра да Скупштина није место за непримерен говор и да ни грађани нису заинтересовани за увреде и непримерену реторику. Други су, пак, закључили да у Парламенту већ имамо нормалну комуникацију. Хоће ли посланике усвојени Кодекс понашања окренути ка прихватљивијој комуникацији и ограничити њихове досадашње наступе?

Мишљење о овој теми изнео је и посланик Покрета СНАГА СРБИЈЕ – БК, Драгомир Карић:

– Од кад су Феничани измислили новац, лако је казнити сваког и треба га казнити, ударити по џепу. Нема веће казне него то. Ништа не значи то што ће нечије име бити на сајту. Јер тај, када би имао образа и када би му нешто значила изговорена реч, он то никада не би ни рекао. Ја сам питао једног колегу: “Молим те, ти предајеш сутра студентима, ако ти употребиш такве изразе како се ти осећаш пред тим студентима?”

На питање новинара о опозицији, Карић је рекао да у новом сазиву, сем посланика мањина, нема других представника опозиције и да му они недостају.

“Опозиција је потребна, верујте ми. Опозиција је мотор који гура нас да идемо напред и да водимо рачуна шта ћемо да причамо. Ја вам то искрено кажем и верујем да и председнику Александру Вучићу недостаје та конструктивна, јака опозиција. Они хоће само да Вучић оде, да да оставку и да они дођу на власт без избора”, закључио је Карић.

У одговору на питање новинара о будућој скупштинској расправи о Извештају Европске Комисије, Драгомир Карић је изразио своју жељу да Србија уђе у Европску унију али и скепсу да ће се то десити.

На ове теме дискутовали су и посланици Владимир Ђукановић (СНС), Ђорђе Милићевић (СПС), Елвира Ковач (СВМ) и Шаип Камбери (Уједињена долина-СДА Санџака).

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име