Посланик Оливера Недељковић: У Казахстану је већ створена чврста политичка и економска основа

0
2149

За мене, као Председавајуће парламентарне групе пријатељства са Казахстаном у Народној Скупштини Србије, било је важно да се упознам са обраћањем Председника Казахстана К. Токајева новом саставу Мажилиса Парламента земље, како бих разумела и схватила пут којим Казахстан треба да иде у блиској будућности.

У овом обраћању су истакнути кључни правци у новој фази развоја младе суверене државе и њеног друштва у целини.

Симболично је да је шеф државе у години 30. годишњице „свете Независности“ поставио амбициозне задатке посланицима Парламента, а заправо и свим грађанима земље.

Несумњиво је да је у Казахстану већ створена чврста политичка и економска основа како би се наставио развој на вишем нивоу, упркос новим изазовима и искушењима. За то постоји политичка воља руководства и спремност друштва да следи овај пут.

Несумњиво је да ће само пут модернизације и свеобухватних реформи осигурати дугорочни развој земље и друштва.

Као политичар, посебно сам импресионирана принципима „ефикасне државе и праведног друштва“ које је изнео Председник К. Токајев.

Обраћање, које је било моћно по свом садржају, апсолутно прецизно је обухватило оне задатке од чијег решења зависи успех даљих реформи. То је увођење новог модела јавне управе, ефикасне социјалне политике, развој и примена додатних механизама за подршку предузетништву, фокус на смањењу улоге државе у економији, уравнотежен развој региона и главних индустријских грана.

Велики значај ће бити дат реформама усмереним на политичку модернизацију, засновану на националном дијалогу и консензусу. Руководство земље поставља задатак јачања система локалне самоуправе, јачања утицаја грађана на процес доношења одлука, пружања могућности за поделу одговорности за процесе који се одвијају у земљи, повећања политичке конкуренције, наставка унапређења система јавне контроле и бројних других. Све то ће захтевати неуморан рад посланика Парламента.

У име парламентарне групе пријатељства и у своје лично име, желела бих да посланицима казахстанског Парламента пожелим успех у постизању циљева које је поставио Председник државе!

Оливера Недељковић,
Посланик Народне Скупштине Републике Србије,
Председавајући парламентарне групе пријатељства са Казахстаном

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име