Poseta Gojkovićeve otvoriće novu etapu u razvoju odnosa među parlamentima Belorusije i Srbije – izjavio je Mjasnikovič (foto/video)

0
2044

244448Poseta predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković će otvoriti novu etapu u razvoju kontakata između parlamenata Belorusije i Srbije. Ovo mišljenje je izrazio predsednik Saveta Narodne skupštine Belorusije Mihail Mjasnikovič na sastanku sa predsednicom Narodne skupštine Republike Srbije.

„Verujemo da će poseta otvoriti novu fazu u razvoju kontakata između parlamenata naših zemalja“, – rekao je Mihail Mjasnikovič. On je takođe istakao da zakonodavci dve zemlje mogu da rade na jačanju zakonskog okvira belorusko-srpske saradnje.

Predsednik Saveta Republike Belarusije podsetio da su 2009. godine strane potpisale sporazum o slobodnoj trgovini. Kao rezultat toga, robni promet između Belarusije i Srbije povećan za 4,5 puta.

244451Pored toga, prema rečima Mihaila Mjasnikoviča, svi investicioni projekti u kojima učestvuje srpska strana u Belorusiji imaju snažnu podršku, kako na nivou zakonodavstva tako i predsedničkih dekreta. Zemlja je stvorila povoljne uslove za srpski biznis. Mjasnikovič se takođe sa zadovoljstvom osvrnuo na činjenicu da je, zajedno sa G-đom Gojković, u posetu Belorusiji stigao i poslanik Narodne skupštine Srbije Dragomir Karić, biznismen koji je učinio mnogo za razvoj trgovine i ekonomskih odnosa između dve zemlje.

244447Prema Mihailu Mjasnikoviču, Srbija je ne samo pouzdan partner Belorusije, već i i neka vrsta mosta između EAEC i EU. „Naravno, nama nije svejedno ko ide po ovom mostu,“ – rekao je predsednik saveta Republike. On takođe smatra da je neophodno da se pojačaju kontakti između preduzeća dve zemlje, uključujući i proizvodnju automobilskih komponenti. Osim toga, nada se aktivnijem radu Međuvladine komisije o trgovinsko-ekonomskoj saradnji i Poslovnog saveta, na temelju rada komora Belorusije i Srbije.

244450U 2014. izvoz robe iz Belorusije u Srbiji povećao se za 15% na 115 miliona dolara. Trenutno se vrši isporuka 155 različitih roba od kojih su najvažnije roto-papir, frižideri, traktori, autobusi, itd .

IMG_6206

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime