Посета Гојковићеве отвориће нову етапу у развоју односа међу парламентима Белорусије и Србије – изјавио је Мјасникович (фото/видео)

0
2075

244448Посета председнице Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић ће отворити нову етапу у развоју контаката између парламената Белорусије и Србије. Ово мишљење је изразио председник Савета Народне скупштине Белорусије Михаил Мјасникович на састанку са председницом Народне скупштине Републике Србије.

„Верујемо да ће посета отворити нову фазу у развоју контаката између парламената наших земаља“, – рекао је Михаил Мјасникович. Он је такође истакао да законодавци две земље могу да раде на јачању законског оквира белоруско-српске сарадње.

Председник Савета Републике Беларусије подсетио да су 2009. године стране потписале споразум о слободној трговини. Као резултат тога, робни промет између Беларусије и Србије повећан за 4,5 пута.

244451Поред тога, према речима Михаила Мјасниковича, сви инвестициони пројекти у којима учествује српска страна у Белорусији имају снажну подршку, како на нивоу законодавства тако и председничких декрета. Земља је створила повољне услове за српски бизнис. Мјасникович се такође са задовољством осврнуо на чињеницу да је, заједно са Г-ђом Гојковић, у посету Белорусији стигао и посланик Народне скупштине Србије Драгомир Карић, бизнисмен који је учинио много за развој трговине и економских односа између две земље.

244447Према Михаилу Мјасниковичу, Србија је не само поуздан партнер Белорусије, већ и и нека врста моста између ЕАЕЦ и ЕУ. „Наравно, нама није свеједно ко иде по овом мосту,“ – рекао је председник савета Републике. Он такође сматра да је неопходно да се појачају контакти између предузећа две земље, укључујући и производњу аутомобилских компоненти. Осим тога, нада се активнијем раду Међувладине комисије о трговинско-економској сарадњи и Пословног савета, на темељу рада комора Белорусије и Србије.

244450У 2014. извоз робе из Белорусије у Србији повећао се за 15% на 115 милиона долара. Тренутно се врши испорука 155 различитих роба од којих су најважније рото-папир, фрижидери, трактори, аутобуси, итд .

IMG_6206

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име