Poljska podržava evropski put Srbije / Obeleženo 100 godina diplomatskih odnosa

0
2946

Ambasada Poljske u Beogradu priredila je svečani prijem u hotelu Metropol povodom Dana poljske ustavnosti, stote godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Poljske i 15 godina od prijema Poljske u Evropsku uniju.

Među zvanicama bio je i Simon Dragomir Karić, odbornik Pokreta Snaga Srbije – Bogoljub Karić u Skupštini Grada Beograda, koji je istakao da je bitno da naša država ima što više prijetelja u svetu.

– Negovanje saradnje između Srbije i Poljske je od velike važnosti, pre svega u domenu novih investicija, kao i u segmentu građevinarstva, pošto imamo kompanije poput BK group – Dana holdings koja postiže vrhunske rezultate na svim meridijanima, a Poljska je veoma intersantna država za velike građevinske poduhvate. Kao odborik uvek sam se zalagao i zalagaću se za što konkretnije povezivanje ne samo srpske prestonice već i države sa stranim investitorima koji mogu da potpomognu što bržem razvoju naše domovine – naglasio je Karić.

Otpravnik poslova Republike Poljske u Srbiji Andžej Kinđuk kazao je da bliski odnosi između dve države sežu mnogo dalje u prošlost nego što se zvanično tumači da traju jedan vek. Podsetio je na Zavišu Crnog, slavnog poljskog viteza, koji je 1428. godine učestvovao u pohodu protiv Turaka i stradao prilikom opsade Golupca. On je istakao da Poljska pruža punu podršku Srbiji u evropskim integracijama i naglasio da su spremni da pomognu na putu ka Evropskoj uniji.

Na svečanosti su dodeljena i priznanja zaslužnima za negovanje i širenje poljske kulture u Srbiji.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime