Пољска подржава европски пут Србије / Обележено 100 година дипломатских односа

0
3029

Амбасада Пољске у Београду приредила је свечани пријем у хотелу Метропол поводом Дана пољске уставности, стоте годишњице успостављања дипломатских односа између Србије и Пољске и 15 година од пријема Пољске у Европску унију.

Међу званицама био је и Симон Драгомир Карић, одборник Покрета Снага Србије – Богољуб Карић у Скупштини Града Београда, који је истакао да је битно да наша држава има што више пријетеља у свету.

– Неговање сарадње између Србије и Пољске је од велике важности, пре свега у домену нових инвестиција, као и у сегменту грађевинарства, пошто имамо компаније попут БК гроуп – Дана холдингс која постиже врхунске резултате на свим меридијанима, а Пољска је веома интерсантна држава за велике грађевинске подухвате. Као одборик увек сам се залагао и залагаћу се за што конкретније повезивање не само српске престонице већ и државе са страним инвеститорима који могу да потпомогну што бржем развоју наше домовине – нагласио је Карић.

Отправник послова Републике Пољске у Србији Анџеј Кинђук казао је да блиски односи између две државе сежу много даље у прошлост него што се званично тумачи да трају један век. Подсетио је на Завишу Црног, славног пољског витеза, који је 1428. године учествовао у походу против Турака и страдао приликом опсаде Голупца. Он је истакао да Пољска пружа пуну подршку Србији у европским интеграцијама и нагласио да су спремни да помогну на путу ка Европској унији.

На свечаности су додељена и признања заслужнима за неговање и ширење пољске културе у Србији.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име