Počasni konzuli i ambasador Belorusije najavili povećanje robne razmene sa Srbijom (VIDEO)

0
2648

„Povećanje robne razmene glavni je cilj saradnje u 2018. godini između Srbije i Belorusije“, izjavio je danas Dragomir Karić, počasni konzul Belorusije u Beogradu.

Ambasador Belorusije Valeriji Briljov danas je u društvu Dragomira Karića i počasnih konzula Belorusije u Srbiji Dragoljuba Švonje i Zorana Vulovića prisustvovao prijemu koji je povodom novogodišnjih praznika organizovao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Ambasador Briljov dao je ekskluzivnu izjavu o planovima saradnje ove dve zemlje u narednoj godini.

„Trgovinska razmena Srbije i Belorusije uvećana je 200 odsto prošle godine. Ta saradnja i dobri politički odnosi su osnov i budućih odnosa. Ove godine očekuje se i da predsednik Aleksandar Lukašenko poseti Srbiju. Nadamo se da će do njegovog dolasaka biti potpisani sporazumi koji će omogućiti veći izvoz srpskih proizvoda u Belorusiju, i beloruskih proizvoda u Srbiju“, rekao je ambasadopr Briljov.

Dragomir Karić kao strateški cilj saradnje naše zemlje i Belorusije najavio je povećanje robne razmene.

Počasni konzul Dragoljub Švonja najavio je povećanje razmene poljoprivrednih proizvoda, a počasni konzul Zoran Vulović saradnju u nabavci autobusa za gradski prevoz, koji bi mogli da budu izvoženi i u druge zemlje.

Posebno iznenađenje za Beograđane mogao bi da predstavlja elektro autobus, koji bi na ulicama prestonice mogao da se pojavi do kraja godine.

Svima želim mnogo ličnih i profesionalnih uspeha, zdravlja, sreće, blagostanja, a celom svetu mirnu i prosperitetnu 2018. godinu“, ovako je ministar Ivica Dačić čestitao Novu godinu.

Prijemu su se odazvali ambasador Rusije, Aleksandar Čepurin, Amerike – Kajl Skot, Nemačke – Aksel Ditman, kao i predstavnici svih diplomatskih predstavništava u Srbiji.

Ministar Dačić je rekao da „možemo biti zadovoljni postugnutim rezultatima kada je u pitanju spoljna politika Srbije u 2017. godini.

Ministar Dačić posebno se osvrnuo na saradnju Srbije sa Rusijom, Amerikom i Kinom.

Ministar Dačić je na prijemu rekao i da je Srbiju i Crnu Goru, predsednik Evropske Komisije Žan Klod Junker izdvojio kao lidere evropskih institucija, istakavši u govoru o stanju Unije da će raditi na strategiji za njihovo uspešno pristupanje do 2025. godine.

„Time je po prvi put jasnije definisan vremenski okvir članstva Srbije u EU. Ovo je veoma dobra poruka za Srbiju koja može pozitivno da utiče ne samo na našu zemlju, već i na evropski put ostatka regiona“, rekao je Dačić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime