Писмо из Москве Богољуба Карића: Предложио сам да се Трамп и Путин састану у Београду

0
3276

У великој подели интересних сфера, или „новој Јалти“ која ће неминовно уследити, Србија коначно може да очекује добре карте на столу.

bogoljub-karic-kolumnaМоја генерација маштала је да досегне вредности америчке демократије у коју смо с правом веровали. Међутим, протеклих тридесет година, амерички политичари су се одрекли својих идеала. Урушили су економију, Американци су у сталној психози због страха од тероризма, високе незапослености и нових расних подела и сукоба, а вашингтонски политичари су, као пијани каубоји, авионима, тенковима и ратовима освајали нове територије и тржишта. Пример за то је разбијање Југославије и бомбардовање наше Србије.

Срећом, победио је човек који је најавио демонтажу политичког система који Америку води у пропаст и сукобе са целим светом. Предвидео сам победу Доналда Трампа . Пре више од једне деценије говорио сам свима, да се политика државе води мозгом, а не пушком! И Трамп и ја смо успешни бизнисмени. У протекле четри деценије он је градио у Америци, а ја сам као први српски капиталиста у Југославији и у бившем Совјетском Савезу увео најмодерније технологије, први приватни универзитет, телевизију, мобилну телефонију, интернет, банку и осигурање. Сада градим миллионе квадрата у земљама бивсег СССР-а.

Моја „зелена салата“, као симбол протеста против пљачкашке приватизације, уништавања привреде, незапослености и бахатог увозничког лобија, али и “ланци и катанци” из кампање коју сам водио делимично су нашли пут и до историјске победе новог домаћина Беле куће. Подржали су га радници, пољопривредници, професори, односно најшири делови средње америчке класе.

Не слазем се са Трампом што је уочи избора нападао Афроамериканце, Мексиканце и Муслимане. Указивао сам , током кампање, да сам у својој политичкој каријери рушио све границе које су политичари правили а градио мостове јер само добрим односима моземо да постигнемо апсолутни мир и услове за јачање наше економије у којој сваки наш градјанин може себи и својој породици да обезбеди достојанствен живот.

Трампова харизматична визија је да обнови идеале које смо некада следили и да појача интеграције и пословну сарадњу са другим државама и тиме економски ојача Америку, врати је у економски центар света и ослободи је страха од тероризма! Сложићете се самном да то без велике Русије и Путина није изводљиво.

Где је Србија у најави нових глобалних односа? У великој подели интересних сфера, или „новој Јалти“ која ће неминовно уследити, Србија коначно може очекивати добре карте на столу. Владимир Путин искрено и снажно подржава Србију и премијера Вучића, нарочито у одбрани Косова и Републике Српске, док истовремено Путин и Трамп желе да Русија и САД, уместо политике конфронтације, мудром политиком обнове међусобно поверење и заједнички победе тероризам.

Сусрет два светска лидера премијер Вучић би одлично организовао.

Предложио сам да се Трамп и Путин састану у Београду, имајући у виду одличне односе Русије и Србије. Логично је да Београд поврати позицију коју је имао за време несврстаних и поново постане центар међународних самита у решавању сукоба и јачању стабилности. Београд треба да иницира на том самиту и укидање економских санкција Русији, што је преко потребно не само посрнулој америчкој економији, већ и ЕУ.

Премијер Вучић би тај сусрет одлично организовао. Већ је успео да подигне нашу земљу са економског дна и покрене привредни развој. Спреман сам и лично да лобирам код двојице светских лидера зарад бољитка Србије. Наша политичка елита и сваки добронамеран пријатељ Србије, треба да искористе историјску шансу да остваре добар и близак контакт са Трампом и његовим тимом, пре него што уходане америчке и бриселске административне машинерије и лоби групе појединих држава бивше Југославије не пробају да блокирају његове акције. Најважније је да се прекине са распарчавањем Србије. Добро памтим Трампове речи да се мора преиспитати независност Косова и Метохије. Куцнуо је час да се престане са невиђеним притисцима и уценама западних политичара око Косова.

И зато не смемо да чекамо ни једну секунду, јер се глобални часовник невероватно убрзава. Због политике коју је раније руководство Србије и Југославије водило, Вашингтон и Брисел су заменили Београд за Приштину, што је неприродно и историјски неодрживо. Поништено је двовековно пријатељство и савезништво са Америком које смо као савезници учврстили током два светска рата. Тада смо, заједно са Америком, били на страни истине и правде. Ми сада морамо да победимо те лоби групе, које су покренуле тај антиисторијски процес и да га са новом Трамповом политиком, заувек зауставимо.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име