До 10. децембра отворена изложба „Ордени Карађорђевог дома“ на Белом двору

0
2656

Шака драгоцених сувенира, толико је остало сачуваних ордена које су носили наши краљеви. Није могуће свако добро дело наградити новцем, за многе великане то би било чак и увредљиво.

„Постоје животна дела, заслуге, дела тренутна као што је храброст, које можете наградити новцем само ако желите да понизите оног ко је то учинио“, рекао је аутор изложбе Драгомир Ацовић.

Један од најпознатијих ордена који су носили Карађорђевићи је орден Карађорђеве звезде.

„Карађорђева звезда се у свести људи повезује са огромном храброшћу, са великим страдањима, са тријумфом који је ипак произишао из свих страдања и патње“, рекао је Драгомир Ацовић.


„По први пут смо кодификовали начин приказивања ордења у хералдици, ако је човек грбоносан, одредили смо на који начин и где се тачно представља који орден и још битније у ком степену. Ордење се носи искључиво у специјалним тренуцима, међутим за време Краљевине Србије, неко ордење јесте било за свакодневно ношење“, рекао је коаутор изложбе Љубодраг Грујић, хералд и канцелар ордена.

После 1954. године сви који су заслужили ову звезду отишли су у заборав. А сличан је случај и са другим одликовањима и орденима које је породица Карађорђевић додељивала, бројна су чак и изгубљена.

„Имали смо неколико тешкоћа ове године, али баш сам поносан на то што су урадили господин Ацовић и Грујић, имамо шансу да видимо шта су наше награде и ордени, да упознамо традицију, веома је важно да је чувамо. Донели смо неколико ордена за мало људи који су чланови крунског савета, али можда у будућности вратимо традицију додељивања“, рекао је Престолонаследник Александар.

Изложбу је свечано отворио Престолонаследник, а отварању су присуствовали и Принцеза Катарина, Њ.Е. г-дин Рикардо Фернандо Фернандез, амбасадор Аргентине, Њ.Е. г-дин Хосеин Мола Абдолахи, амбасадор Ирана, Њ.Е. г-дин Кајл Скот, амбасадор Сједињених Америчких Држава, чланови Саветодавних тела Круне, Симон де Карић са супругом Тамаром Николић Карић, као и многи представници културног и јавног живота.

img_5537

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име