Pismo iz Moskve Bogoljuba Karića: Predložio sam da se Tramp i Putin sastanu u Beogradu

0
2715

U velikoj podeli interesnih sfera, ili „novoj Jalti“ koja će neminovno uslediti, Srbija konačno može da očekuje dobre karte na stolu.

bogoljub-karic-kolumnaMoja generacija maštala je da dosegne vrednosti američke demokratije u koju smo s pravom verovali. Međutim, proteklih trideset godina, američki političari su se odrekli svojih ideala. Urušili su ekonomiju, Amerikanci su u stalnoj psihozi zbog straha od terorizma, visoke nezaposlenosti i novih rasnih podela i sukoba, a vašingtonski političari su, kao pijani kauboji, avionima, tenkovima i ratovima osvajali nove teritorije i tržišta. Primer za to je razbijanje Jugoslavije i bombardovanje naše Srbije.

Srećom, pobedio je čovek koji je najavio demontažu političkog sistema koji Ameriku vodi u propast i sukobe sa celim svetom. Predvideo sam pobedu Donalda Trampa . Pre više od jedne decenije govorio sam svima, da se politika države vodi mozgom, a ne puškom! I Tramp i ja smo uspešni biznismeni. U protekle četri decenije on je gradio u Americi, a ja sam kao prvi srpski kapitalista u Jugoslaviji i u bivšem Sovjetskom Savezu uveo najmodernije tehnologije, prvi privatni univerzitet, televiziju, mobilnu telefoniju, internet, banku i osiguranje. Sada gradim millione kvadrata u zemljama bivseg SSSR-a.

Moja „zelena salata“, kao simbol protesta protiv pljačkaške privatizacije, uništavanja privrede, nezaposlenosti i bahatog uvozničkog lobija, ali i “lanci i katanci” iz kampanje koju sam vodio delimično su našli put i do istorijske pobede novog domaćina Bele kuće. Podržali su ga radnici, poljoprivrednici, profesori, odnosno najširi delovi srednje američke klase.

Ne slazem se sa Trampom što je uoči izbora napadao Afroamerikance, Meksikance i Muslimane. Ukazivao sam , tokom kampanje, da sam u svojoj političkoj karijeri rušio sve granice koje su političari pravili a gradio mostove jer samo dobrim odnosima mozemo da postignemo apsolutni mir i uslove za jačanje naše ekonomije u kojoj svaki naš gradjanin može sebi i svojoj porodici da obezbedi dostojanstven život.

Trampova harizmatična vizija je da obnovi ideale koje smo nekada sledili i da pojača integracije i poslovnu saradnju sa drugim državama i time ekonomski ojača Ameriku, vrati je u ekonomski centar sveta i oslobodi je straha od terorizma! Složićete se samnom da to bez velike Rusije i Putina nije izvodljivo.

Gde je Srbija u najavi novih globalnih odnosa? U velikoj podeli interesnih sfera, ili „novoj Jalti“ koja će neminovno uslediti, Srbija konačno može očekivati dobre karte na stolu. Vladimir Putin iskreno i snažno podržava Srbiju i premijera Vučića, naročito u odbrani Kosova i Republike Srpske, dok istovremeno Putin i Tramp žele da Rusija i SAD, umesto politike konfrontacije, mudrom politikom obnove međusobno poverenje i zajednički pobede terorizam.

Susret dva svetska lidera premijer Vučić bi odlično organizovao.

Predložio sam da se Tramp i Putin sastanu u Beogradu, imajući u vidu odlične odnose Rusije i Srbije. Logično je da Beograd povrati poziciju koju je imao za vreme nesvrstanih i ponovo postane centar međunarodnih samita u rešavanju sukoba i jačanju stabilnosti. Beograd treba da inicira na tom samitu i ukidanje ekonomskih sankcija Rusiji, što je preko potrebno ne samo posrnuloj američkoj ekonomiji, već i EU.

Premijer Vučić bi taj susret odlično organizovao. Već je uspeo da podigne našu zemlju sa ekonomskog dna i pokrene privredni razvoj. Spreman sam i lično da lobiram kod dvojice svetskih lidera zarad boljitka Srbije. Naša politička elita i svaki dobronameran prijatelj Srbije, treba da iskoriste istorijsku šansu da ostvare dobar i blizak kontakt sa Trampom i njegovim timom, pre nego što uhodane američke i briselske administrativne mašinerije i lobi grupe pojedinih država bivše Jugoslavije ne probaju da blokiraju njegove akcije. Najvažnije je da se prekine sa rasparčavanjem Srbije. Dobro pamtim Trampove reči da se mora preispitati nezavisnost Kosova i Metohije. Kucnuo je čas da se prestane sa neviđenim pritiscima i ucenama zapadnih političara oko Kosova.

I zato ne smemo da čekamo ni jednu sekundu, jer se globalni časovnik neverovatno ubrzava. Zbog politike koju je ranije rukovodstvo Srbije i Jugoslavije vodilo, Vašington i Brisel su zamenili Beograd za Prištinu, što je neprirodno i istorijski neodrživo. Poništeno je dvovekovno prijateljstvo i savezništvo sa Amerikom koje smo kao saveznici učvrstili tokom dva svetska rata. Tada smo, zajedno sa Amerikom, bili na strani istine i pravde. Mi sada moramo da pobedimo te lobi grupe, koje su pokrenule taj antiistorijski proces i da ga sa novom Trampovom politikom, zauvek zaustavimo.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime