Parlamentarni izbori u Belorusiji protiču organizovano – međunarodni posmatrač

0
2027

a_dragomir_karich_390x254Takvo mišljenje je novinarima preneo međunarodni posmatrač, član parlamenta Republike Srbije, Dragomir Karić

Izbori za predstavnički dom Narodne skupštine Republike Belorusije protiču organizovano, kulturno i praznično. Takvo mišljenje je novinarima preneo međunarodni posmatrač, član parlamenta Republike Srbije, Dragomir Karić, prenosi portal http://www.soyuz.by/news/geopolitics/28959.html

„Želim da ukažem, pre svega, na visok odziv birača: glasačke kutije su prepune. Ljudi dolaze na biračka mesta porodično. Ono što se , na primer, sada ne može videti u Srbiji. Oni biraju svoju budućnost, ne glasaju za sebe, nego za decu, koju su doveli da vide izbore. Na svim biračkim mestima se oseća praznično raspoloženje „- rekao je Dragomir Karić.

Posmatrač je takođe istakao da se predizborna kampanja odvija bez problema: on nema nijednu primedbu: „Ja sam takođe pitao svoje kolege, međunarodne i beloruske posmatrače, da li su im se pojavila neka sporna pitanja. Nisu, sve je sjajno, „- rekao je predstavnik Srbije.

Dragomir Karić je govorio i o saradnji između Belorusije i Republike Srbije. Narodna diplomatija između dve zemlje je zabeležila snažan rast političkih odnosa: redovno se odvijaju susreti, zvanične posete, uključujući i one na najvišem nivou. Predsednici Belorusije i Srbije su se zvanično susretali šest puta, a aktivno komuniciraju i ministri iz svih resora. „U ponedeljak nam dolazi velika beloruska delegacija, na čelu sa prvim zamenikom ministra poljoprivrede. To je veoma važno kako za Srbiju, tako i za Belorusiju „, – rekao je poslanik.

Prema njegovim rečima, između dve zemlje se u ovom trenutku odvija uska saradnja u oblasti trgovine: „Mi kupujemo trolejbuse, tramvaje, autobuse, kamione, traktore BELAZ. Srbija takođe isporučuje opremu i poljoprivredne proizvode, kojih nema u Belorusiji. “

U protekloj godini, prema beloruskoj statistici, robna razmena je iznosila oko 300 miliona dolara. Na sastanku u Beogradu, šefovi dve države su postavili zadatak da se robna razmena poveća na 500 miliona dolara. „Mislim da ćemo premašiti tu cifru,“ – rekao je Dragomir Karić.

Saradnja između Belorusije i Srbije je aktivna i u oblasti kulture: beloruski umetnici i i muzičari nastupaju na podijumima u obe zemlje. Uzgred, 19. oktobra ove godine, orkestar beloruske državne filharmonije će nastupiti na Danu oslobođenja Beograda.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime