Parlamentarci iz Angole oduševljeni hrabrošću srpskog naroda

0
2094

Narodni poslanik Dragomir J. Karić priredio je u ime predsednice Narodne skupštine Srbije Maje Gojković svečanu večeru u Klubu poslanika za članove parlamentarne delegacije Angole, koju predvodi predsednik Parlamenta Fernando da Piedad Diaš duš Santuš.

On je goste iz Afrike upoznao sa najvažnijim trenucima iz savremene istorije Srbije i istakao da će novoformirana Parlamentarna grupa prijateljstva sa Angolom na čijem je čelu učiniti sve da produbi saradnju između dve države na svim poljima, prevashodno u oblasti privrede i ekonomije. Domaćini i gosti su održali zdravicu u ime budućih čvrstih bilateralnih veza.

– Trudimo se da obnovimo odnose sa tradicionalnim prijateljima kao što je Angola, a na čemu insistira i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Imamo njegovu punu podršku, kao i podršku predsednika Narodne skupštine Maje Gojković da kao Parlamentarna grupa prijateljstva kreiramo saradnju između dva parlamenta i širimo narodnu diplomatiju koja će doprineti bržim i jačim ekonomskim odnosima koji su u interesu i Angole i Srbije – naglasio je Dragomir J. Karić.

Karić je rekao da u srpskom parlamentu ne postoji opozicija kada je Angola u pitanju.

– Svi su za maksimalnu saradnju sa vašom državom koja nije priznala i nikad neće priznati Kosovo kao posebnu državu. Dozvolite mi da vam još jednom u ime mojih kolega članova Parlamentarne grupe prijateljstva i moje koleginice i snahe narodne poslanice Milanke Karić poželim iskrenu dobrodošlicu u našu srpsku zemlju – poručio je Karić.

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Parlamenta Angole Diaš duš Santuš su prethodno potpisali Memorandum o razumevanju kojim parlamentarna saradnja dobija novi, institucionalizovani oblik.

Predsednica Odbora za spoljne poslove, međunarodnu saradnju i dijasporu Narodne skupštine Angole Žozefina Perpetua Pereš D. Pitra Diakita je imala samo reči hvale za Srbiju.

– Srbija je zemlja koja je ne samo prijatelj već je i naša bratska zemlja. Angola je proglasila nezavisnost 11. novembra 1975. godine, a od strane Jugoslavije, samim tim i Srbije je priznata već sutradan što je bilo veoma bitno. Danas sam čula mnogo o otporu koji ste pružili tokom invazije snaga NATO na vašu državu. Bila sam veoma emotivno potresena i popodne sam provela razmišljajući o tome i diveći se snazi i odlučnosti srpskog naroda da se suprotstavi agresiji. U tome smo veoma slični kao narodi – naglasila je Diakte i dodala:

– Došao je pravi trenutak da se ojača prijateljstvo i saradnja između naša dva naroda i mislim da se sve odvija kroz božje proviđenje. Ja sam vernik i smaram da smo sada ovde uz božji blagoslov i da ćemo uspešno da radimo na produbljivanju saradnje.

Dragomir J. Karić je gostima iz Angole uručio dar Narodne skupštine Srbije koji simbolizuje prvo slovo Miroslavljevog jevanđelja, kao i prigodne poklone Karić fondacije.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime