Парламентарци из Анголе одушевљени храброшћу српског народа

0
2417

Народни посланик Драгомир Ј. Карић приредио је у име председнице Народне скупштине Србије Маје Гојковић свечану вечеру у Клубу посланика за чланове парламентарне делегације Анголе, коју предводи председник Парламента Фернандо да Пиедад Диаш душ Сантуш.

Он је госте из Африке упознао са најважнијим тренуцима из савремене историје Србије и истакао да ће новоформирана Парламентарна група пријатељства са Анголом на чијем је челу учинити све да продуби сарадњу између две државе на свим пољима, превасходно у области привреде и економије. Домаћини и гости су одржали здравицу у име будућих чврстих билатералних веза.

– Трудимо се да обновимо односе са традиционалним пријатељима као што је Ангола, а на чему инсистира и председник Србије Александар Вучић. Имамо његову пуну подршку, као и подршку председника Народне скупштине Маје Гојковић да као Парламентарна група пријатељства креирамо сарадњу између два парламента и ширимо народну дипломатију која ће допринети бржим и јачим економским односима који су у интересу и Анголе и Србије – нагласио је Драгомир Ј. Карић.

Карић је рекао да у српском парламенту не постоји опозиција када је Ангола у питању.

– Сви су за максималну сарадњу са вашом државом која није признала и никад неће признати Косово као посебну државу. Дозволите ми да вам још једном у име мојих колега чланова Парламентарне групе пријатељства и моје колегинице и снахе народне посланице Миланке Карић пожелим искрену добродошлицу у нашу српску земљу – поручио је Карић.

Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић и председник Парламента Анголе Диаш душ Сантуш су претходно потписали Меморандум о разумевању којим парламентарна сарадња добија нови, институционализовани облик.

Председница Одбора за спољне послове, међународну сарадњу и дијаспору Народне скупштине Анголе Жозефина Перпетуа Переш Д. Питра Диакита је имала само речи хвале за Србију.

– Србија је земља која је не само пријатељ већ је и наша братска земља. Ангола је прогласила независност 11. новембра 1975. године, а од стране Југославије, самим тим и Србије је призната већ сутрадан што је било веома битно. Данас сам чула много о отпору који сте пружили током инвазије снага НАТО на вашу државу. Била сам веома емотивно потресена и поподне сам провела размишљајући о томе и дивећи се снази и одлучности српског народа да се супротстави агресији. У томе смо веома слични као народи – нагласила је Диакте и додала:

– Дошао је прави тренутак да се ојача пријатељство и сарадња између наша два народа и мислим да се све одвија кроз божје провиђење. Ја сам верник и смарам да смо сада овде уз божји благослов и да ћемо успешно да радимо на продубљивању сарадње.

Драгомир Ј. Карић је гостима из Анголе уручио дар Народне скупштине Србије који симболизује прво слово Мирослављевог јеванђеља, као и пригодне поклоне Карић фондације.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име