Otvorena treća izložba „Ekspo – Rusija Srbija 2016“ (FOTO/VIDEO)

0
2170

Treća međunarodna privredna izložba „Ekspo – Rusija Srbija 2016“ i Beogradski poslovni forum otvoreni su u Hotelu Metropol.

Na skupu, koji će trajati dva dana, predstaviće se više od 100 ruskih kompanija.

Cilj izložbe je da svoju delatnost predstavi veliki broj ruskih kompanija iz više privrednih oblasti, a posebno da se predstave mala i srednja preduzeća iz različitih regiona Rusije. Izložbu Ekspo otvorili su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić, predsednik organizacionog odbora asocijacije „Zarubež-Ekspo“ David Vartanov i predstavnici Odbora za industriju u Državnoj Dumi Ruske Federacije.

IMG_2941

Čepurin je tom prilikom rekao da je održavanje takvih manifestacija veoma važno i da su odnosi Srbije i Rusije progresivni, a da posebnu ulogu u tome igraju poslovne veze i ekonomski odnosi. On je kazao da je robna razmena porasla, i da je Rusija jedan od tri najznačajnija trgovinska partnera Srbije te da se nada i daljem unapređenju privredne saradnje i porastu robne razmene.

Ruski diplomata je naveo i da su napravljeni dobri pomaci u pregovorima o izvozu automobila iz Srbije na tržište Evroazijske ekonomske unije. On je rekao da Srbija ima mogućnosti iz izvoza na rusko tržište u oblasti prehrambenih namirnica, autodelova, građevinarstva, a da će Srbiju 24. marta posetiti najveće ruske kompanije iz oblasti automobilske industrije. Organizator izložbe je „Zarubež-Ekspo“ pod pokroviteljstvom Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije,

IMG_2909

Privredne komore Srbije, uz podršku više ruskih ministarstava, institucija i poslovnih asocijacija. Izložba traje do 18. marta, a učestvuju ruske firme koje se bave energetikom, transportom, vazdušnim i železničkim saobraćajem, građevinom, poljoprivredom, industrijom nafte i gasa, farmacijom, telekomunikacijama, turizmom, bankarstvom i drugim oblastima.

Otvaranju sajma prisustvovao je i Dragomir J. Karić, privrednik koji dugi niz godina radi na prostoru bivše SSSR.

IMG_2974

„Srpske kompanije preuzimaju posao od turskih i drugih kompanija. Sve te kompanije se vraćaju na svoje tržište. Za vreme SSSR-a, SFR Jugoslavija je imala 7 milijardi prometa. Na putu smo da obnovimo to. Mnoge srpske kompanije nastupaju kao ruske, i uglavnom je tržište ostvareno u potpunosti. Čitav građevinski biznis, preuzimaju mnoge srpske kompanije. Što se tiče poljoprivrednih proizvoda i tu su srpske kompanije zastupljene. Znamo šta su sankcije, i dobro radimo“, naveo je Dragomir J. Karić.

Pred okupljenim novinarima Dragomir J. Karić se je pohvalio organizatore „Expo – Rusija Srbija 2016“, i rekao da je sve i više nego izvanredno organizovano i da je ovaj način okupljanja daleko efikasniji od toga kada se ljudi i kompanije pojave na sajmu.

IMG_2970

„Ovo je izložba kakva treba mnogima u Srbiji, da se konkretno sretnu sa onima koji su zaintersovani i sa onima koji mogu da naprave konkretan posao. Kako je već rekao ambasador Aleksandar Čepurin, svi naši odnosi su na visokom nivou. To je ogromna zasluga ambasadora i njegove komande u Srbiji. Nama ostaje da kao privrednicima, i kao ljudima koji su u politici i poljoprivredi, se maksialno založimo da se ostvari stara ruska poslovica – prvo kontakti, pa kontrakti“, rekao je Karić i naglasio koliko mu je drago što su otvorena vrata Ruskog kapitala Srbiji.

IMG_2973

„Nije dovoljna samo ljubav između naših naroda, da bismo bili tako čvrsto povezani. Ovaj današnji dan je potvrda da mi možemo mnogo više na planu našeg povezivanja i iskreno sam obradovan da je Rusija zainteresovana da bude naš trgovinsko ekonomski partner. Velika zasluga pripada i predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću, Privrednoj komori Srbije i našoj ambasadi u Rusiji. Neka nam je sa srećom! Što Rusija više jača, to je i Srbiji bolje“, zaključio je Dragomir J. Karić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime