Откривено спомен-обележје Светом игуману Пајсију и Светом ђакону Авакуму

0
2533

У холу Дома Војске Србије свечано је откривен бронзани барељеф са ликом Светог игумана Пајсија и Светог ђакона Авакума, дело вајара Миодрага Димитријевића. Свечаности су присуствовали представници Министарства одбране и Војске Србије и Српске православне цркве, запослени у Дому Војске Србије, народни посланик Драгомир Ј. Карић као и многобројни гости.

Барељеф су свечано открили в. д. помоћника министра одбране за људске ресурсе Милош Јанковић и Његово преосвештенство епископ топлички и викар Његове светости патријарха српског господин Арсеније Главчић.

По благослову Његове светости патријарха српског господина Иринеја, Дом Војске Србије од данас има и своју славу, Светог краља Милутина.

Обрађајући се присутнима у име домаћина директор Медија Центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин подсетио да је Медија центар „Одбрана“ове године започео пројекат симболичног обележавања значајних јубилеја из српске ослободилачке историје откривањем спомен-обележја у Холу Дома Војске Србије. Он је истакао да је година у којој Србија обележава два века од Другог српског устанка, 100 година од Великог рата и 70 година од победе над фашизмом прилика да се на симболичан начин ода пошта онима који су обележили тај период наше историје.

IMG_0108

– Само онај ко правилно познаје своју и прошлост свог народа може да се правилно одреди у садашњости и да планира будућност, рекао је Карапанџин додајући да су барељефи Надежде Петровић, Ђорђа Вајферта, генера Јована Драгашевића, композитора Станислава Биничког, Владислава Петковића Диса, Арчибалда Рајса, генерала Коче Поповића, и од данас, игумана Св. Пајсија и Св. ђакона Авакума ту су да подсећају да је и у ратовима могуће и потребно остати човек.

IMG_0058

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име