Otkriveno spomen-obeležje Svetom igumanu Pajsiju i Svetom đakonu Avakumu

0
2508

U holu Doma Vojske Srbije svečano je otkriven bronzani bareljef sa likom Svetog igumana Pajsija i Svetog đakona Avakuma, delo vajara Miodraga Dimitrijevića. Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Srpske pravoslavne crkve, zaposleni u Domu Vojske Srbije, narodni poslanik Dragomir J. Karić kao i mnogobrojni gosti.

Bareljef su svečano otkrili v. d. pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković i Njegovo preosveštenstvo episkop toplički i vikar Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodin Arsenije Glavčić.

Po blagoslovu Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, Dom Vojske Srbije od danas ima i svoju slavu, Svetog kralja Milutina.

Obrađajući se prisutnima u ime domaćina direktor Medija Centra „Odbrana“ pukovnik Stevica S. Karapandžin podsetio da je Medija centar „Odbrana“ove godine započeo projekat simboličnog obeležavanja značajnih jubileja iz srpske oslobodilačke istorije otkrivanjem spomen-obeležja u Holu Doma Vojske Srbije. On je istakao da je godina u kojoj Srbija obeležava dva veka od Drugog srpskog ustanka, 100 godina od Velikog rata i 70 godina od pobede nad fašizmom prilika da se na simboličan način oda pošta onima koji su obeležili taj period naše istorije.

IMG_0108

– Samo onaj ko pravilno poznaje svoju i prošlost svog naroda može da se pravilno odredi u sadašnjosti i da planira budućnost, rekao je Karapandžin dodajući da su bareljefi Nadežde Petrović, Đorđa Vajferta, genera Jovana Dragaševića, kompozitora Stanislava Biničkog, Vladislava Petkovića Disa, Arčibalda Rajsa, generala Koče Popovića, i od danas, igumana Sv. Pajsija i Sv. đakona Avakuma tu su da podsećaju da je i u ratovima moguće i potrebno ostati čovek.

IMG_0058

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime