Otkrivena spomen-bista caru Nikolaju Drugom u selu Ritešić kod Doboja (VIDEO)

0
2473

Spomen-bista ruskom caru Nikolaju Drugom otkrivena je u subotu u selu Ritešić kod Doboja, u prisustvu ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova, predstavnika predsednika i vlade Republike Srpske, narodnog poslanika i počasnog konzula Belorusije u Beogradu Dragomira J. Karića, udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i brojnih građana.

Otkrivajući bistu, koja predstavlja simbol stogodišnjeg prijateljstva srpskog i ruskog naroda, kraj crkve posvećene Svetoj Matroni Moskovskoj, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov istakao je da mu je drago što je među prijateljima na manifestaciji koja ukazuje koliko je isprepletena sudbina ruskog i srpskog naroda, koji su se kroz istoriju međusobno kulturno, duhovno i humanitarno podržavali.

“Sa takvim sudbonosnim momentima u našem životu povezan je i Nikolaj Drugi“, rekao je ambasador i podsetio da je car Nikolaj Drugi Romanov tokom Prvog svetskog rata dao ultimatum zemljama saveznicama da evakuišu iscrpljenu srpsku vojsku na Krf. Ivancov je najavio i izgradnju hrama rusko-srpskog prijateljstva u Banja Luci, i zahvalio svima koji su duhovno i finansijski pomogli izgradnju crkve Sv. Matrone Moskovske i spomen- biste cara Nikolaja Drugog posebno ističući angažovanost i zalaganje predsednika Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i domaćina manifestacije Zorana Gajića.

“Ovo je svečan dan za sve nas. U planu je izgradnja kompleksa ruskog etno-sela, koji će moći da posećuju ljudi iz celog sveta, i u kome će se svi osećati lepo i prijatno bez obzira na veru“, rekao je Gajić.

U ime predsednika Republike Srpske Milorada Dodika brojnim gostima obratio se Siniša Karan.

“Nećemo nikada zaboraviti brigu ruskog narada u trenucima kada je bilo najteže. Naše stogodišnje prijateljstvo se najviše manifestuje čuvanjem RS koja će biti samo jača uz dalju podršku Rusije ”, rekao je Karan i dodao da Srpska ne bi mogla da bude spokojna bez obzira na sve uticaje međunarodne zajednice, ali i unutrašnje probleme BiH da nije principijelnog, neutralnog i pravednog stava Ruske Federacije.

Prisutne je u ime predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković pozdravio narodni poslanik i počasni konzul Belorusije u Beogradu Dragomir J. Karić.

Želim da se nastavi s akcijama koje doprinose jačanju srpsko- ruskog prijateljstva, jer to je najvažnije, to je ta zenica oka koju mi nikada ne smemo izgubiti niti povrediti. Ono što je porodica Gajić napravila uz pomoć brojnih donatora i dobrotvora greje dušu, i budi nadu i veru u večno rusko- srpsko prijateljstvo. Mogu s ponosom da najavim da će uskoro u Beogradu biti otkriven spomenik sovjetskom kosmonautu Juriju Aleksejeviču Gagarinu, što će biti još jedan dokaz jačanja rusko-srpskih odnosa i saradnje”, rekao je Karić, kome je domaćin uručio osveštan krst i zahvalnicu za doprinos pri objedinjavanju svih pravoslavnih naroda kroz nesebičnu pomoć pri izgradnji Bastiona pravoslavlja u Ritešiću.

Takođe, mnogi građani Doboja i okoline iskoristili su ovu priliku da se lično upoznaju i fotografišu s Dragomirom J. Karićem.

Spomen- bistu Nikolaju Drugom osveštali su sveštenici srpske i ruske pravoslavne crkve, a prema rečima oca Vitalija Tarasjeva, starešine podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu, Rusija koju volimo, za koju se molimo, kojom se ponosimo utemeljena je na žrtvi cara mučenika Nikolaja Drugog.

Brojne zvanice, među kojima su bili i ministar energetike Republike Srpske Petar Đokić, izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH Milenko Ristić, komercijalni direktor BK Grupe Miloš Vučinić, zatim predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Ruske pravoslavne crkve, članovi moto-kluba „Noćni vukovi“, mogle su da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu u okviru kojeg je nastupio i hor Aleksandra Nevskog.

Spomenik kao i crkva podignuti su zahvaljujući naporima Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda uz podršku Ambasade Rusije u BiH, uz posebno zalaganje predsednika tog udruženja Zorana Gajić a koji je darovao zemlju za izgradnju manastira Svete Matrone Moskovske.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime