Откривена спомен-биста цару Николају Другом у селу Ритешић код Добоја (ВИДЕО)

0
2515

Спомен-биста руском цару Николају Другом откривена је у суботу у селу Ритешић код Добоја, у присуству руског амбасадора у БиХ Петра Иванцова, представника председника и владе Републике Српске, народног посланика и почасног конзула Белорусије у Београду Драгомира Ј. Карића, удружења српско-руског пријатељства и бројних грађана.

Откривајући бисту, која представља симбол стогодишњег пријатељства српског и руског народа, крај цркве посвећене Светој Матрони Московској, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов истакао је да му је драго што је међу пријатељима на манифестацији која указује колико је испреплетена судбина руског и српског народа, који су се кроз историју међусобно културно, духовно и хуманитарно подржавали.

“Са таквим судбоносним моментима у нашем животу повезан је и Николај Други“, рекао је амбасадор и подсетио да је цар Николај Други Романов током Првог светског рата дао ултиматум земљама савезницама да евакуишу исцрпљену српску војску на Крф. Иванцов је најавио и изградњу храма руско-српског пријатељства у Бања Луци, и захвалио свима који су духовно и финансијски помогли изградњу цркве Св. Матроне Московске и спомен- бисте цара Николаја Другог посебно истичући ангажованост и залагање председника Удружења српско-руског пријатељства и домаћина манифестације Зорана Гајића.

“Ово је свечан дан за све нас. У плану је изградња комплекса руског етно-села, који ће моћи да посећују људи из целог света, и у коме ће се сви осећати лепо и пријатно без обзира на веру“, рекао је Гајић.

У име председника Републике Српске Милорада Додика бројним гостима обратио се Синиша Каран.

“Нећемо никада заборавити бригу руског нарада у тренуцима када је било најтеже. Наше стогодишње пријатељство се највише манифестује чувањем РС која ц́е бити само јача уз даљу подршку Русије ”, рекао је Каран и додао да Српска не би могла да буде спокојна без обзира на све утицаје међународне заједнице, али и унутрашње проблеме БиХ да није принципијелног, неутралног и праведног става Руске Федерације.

Присутне је у име председнице Скупштине Србије Маје Гојковић поздравио народни посланик и почасни конзул Белорусије у Београду Драгомир Ј. Карић.

Желим да се настави с акцијама које доприносе јачању српско- руског пријатељства, јер то је најважније, то је та зеница ока коју ми никада не смемо изгубити нити повредити. Оно што је породица Гајић направила уз помоћ бројних донатора и добротвора греје душу, и буди наду и веру у вечно руско- српско пријатељство. Могу с поносом да најавим да ће ускоро у Београду бити откривен споменик совјетском космонауту Јурију Алексејевичу Гагарину, што ће бити још један доказ јачања руско-српских односа и сарадње”, рекао је Карић, коме је домаћин уручио освештан крст и захвалницу за допринос при обједињавању свих православних народа кроз несебичну помоћ при изградњи Бастиона православља у Ритешићу.

Такође, многи грађани Добоја и околине искористили су ову прилику да се лично упознају и фотографишу с Драгомиром Ј. Карићем.

Спомен- бисту Николају Другом освештали су свештеници српске и руске православне цркве, а према речима оца Виталија Тарасјева, старешине подворја Руске православне цркве у Београду, Русија коју волимо, за коју се молимо, којом се поносимо утемељена је на жртви цара мученика Николаја Другог.

Бројне званице, међу којима су били и министар енергетике Републике Српске Петар Ђокић, изасланик српског члана Председништва БиХ Миленко Ристић, комерцијални директор БК Групе Милош Вучинић, затим представници Српске православне цркве, Руске православне цркве, чланови мото-клуба „Ноћни вукови“, могле су да уживају у богатом културно-уметничком програму у оквиру којег је наступио и хор Александра Невског.

Споменик као и црква подигнути су захваљујући напорима Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа уз подршку Амбасаде Русије у БиХ, уз посебно залагање председника тог удружења Зорана Гајић а који је даровао земљу за изградњу манастира Свете Матроне Московске.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име