Орден Светог краља Милутина за Александра Порфирјевича Торшина

0
2118

Александру Порфиријевичу Торшину, првом заменику председника Савета Скупштине Руске Федерације и оснивачу Међународне фондације „Свети Сава Освећени“, која се бави очувањем хришћанских светиња на Косову и Метохији патријарх српски Иринеј уручио је Орден Светог краља Милутина. Торшину је орден доделио Свети Синод у знак благодарности на помоћи коју је пружио у обнови Призренске богословије. Захваливши Српској Православној Цркви на ордену Торшин је рекао да је веома срећан због овог високог одликовања. „Урадићемо све да ојачамо наше везе“, казао је он додајући да је дошло време да више значи братско раме него обичне речи.

Патријарх српски подсетио је да је краљ Милутин, из династије Немањића, владао 42 године и да је саградио 40 цркава и манастира, међу којима су Грачаница И Богородица Љевишка. Патријарх Иринеј Торшину је орден уручио уз речи – „нека краси ваше хришћанске груди“.

Свечаној додели високог признања присуствовали су чланови Светог Архијерејског Синода: епископ шабачки Лаврентије, сремски Василије, зворничко-тузлански Хризостом и рашко – призренски Теодосије.

У патријаршију је дошао и амбасадор Русије Александар Васиљевич Чепурин, народни посланици, чланови посланичке групе пријатељства Србије са Русијом, Миланка и Драгомир Ј. Карић, Милован Дрецун, др Александра Томић, Владимир Ђукановић као и бројне медијске куће.

Осим Торшина орден Краља Милутина ове године добили су још председник Републике Српске Милорад Додик и редитељ Емир Кустурица.

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име