Одржана традиционална Гулашијада у Јасенову (ВИДЕО)

0
2026

Велики број професионалних и аматерских гастронома из Румуније, Македоније, Албаније, Италије, али и Лесковца и Ивањице, окупио се како би одмерили снаге у припремању гулаша на Гулашијади у Јасенову.

Чувеној Гулашијади присуствовао је и Драгомир Ј. Карић, народни посланик и заменик Покрета СНАГА СРБИЈЕ – БК.

Прва Гулашијада у Јасенову одржана је 2014. године, а како казе њен оснивач Мирослав Траиловић одлучили су се за ово јело због лова који је популаран у овим крајевима.

„Самоиницијативно смо покренули манифестацију на нивоу месне заједнице. Направили смо мали преседан, јер је првобитни датум одржавања манифестације био 11. јун, па ћемо наредне године организовати такмичење у јуну. У нашој и суседним општинама има много ловаца који воле да кувају гулаш, што нам је био основни мотив за кување тог јела. Домаћих екипа имамо пет, а остале су из околних општина и иностранства“, рекао је Траиловић.

Такмичењу су присуствовали и гастрономи из Кулинарске асоцијације Србије, који су били одушевљени манифестацијом у Јасенову.

„Одлучили смо да подржимо ову манифестацију, дамо значај нашој професији, али и да ширимо добру енергију“, с осмехом на лицу поручили су чувени кувари.

На такмичењу је учествовала само једна женска екипа, а њене представнице су истакле да су дошле због дружења, али и да покажу да ипак жене кувају најбољи гулаш.

Милијан Стојановић, председник Кулинарске федерације Србије, објаснио је да је Гулашијада у Јасенову једна од туристичких понуда у региону, те да због тога има велики значај.

„Гулашијада окупља велики број земаља и учесника. Успели смо да је оживимо и да постане традиција, јер то много значи за овај крај, а на људима је остало да је промовишу кроз туризам“, нагласио је Стојановић.

На Гулашијади, између осталих, учествују и Мађарска, Хрватска, Словенија, Аустрија, Бугарска, Босна и Херцеговина…

Лепо време и добро располоежење обележили су трећу Гулашијаду у Јасенову, а домаћин Мирослав Траиловић позива све оне који воле дружење, забаву, али и кување, да наредне године дођу у што већем броју.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име