Обустављена истрага: Богољуб Карић је слободан човек

0
2192

Тужилаштво за организовани криминал обуставило је истрагу против лидера Покрета Снага Србије Богољуба Карића поводом оснивања „Мобтел-а“ и омогућавања предузећима са Кипра добијање девизних кредита Астра банке без гаранција.

Тиме су створени предуслови да се повуче и Интерполова потерница за власником БК групе, након чега ће моћи да слободно дође у Србију, после више од десет година.

У саопштењу Тужилаштва за организовани криминал прецизира се да је поред Карића обустављена истрага због кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица и за Видомира Парежанина, Панту Урошевића, Мишу Кузмановића и Смиљу Младеновић.

Истрага је, како се подсећа, вођена због сумње да је, у периоду од априла 1994. године до фебруара 1997. године, током оснивања Предузећа за мобилне телекомуникације „Србија БК ПТТ доо – Мобтел“ и уношења оснивачког капитала, Карићу и предузећу БК Траде“ Инц., суоснивачу „Мобтел-а“, прибављена противправна имовинска корист у износу од 21.980.551,98. америчких долара, на име разлике између стварне и лажно приказане вредности унете опреме.

Истрага је започета у Окружном јавном тужилаштва у Београду 18. фебруара 2006. а касније ју је преузело Тужилаштво за организовани криминал.

Након што је предузело низ радњи, Тужилаштво је 2015. године одбило као сувишне предлоге одбране за предузимање нових доказних радњи, после чега је суд усвојио жалбе одбране изјављене на одлуку тужилаштва и наложио испитивање већег броја сведока и прибављање бројних материјалних доказа.

По предузимању наведених радњи тужилаштво је у више наврата одбијало предлоге одбране да се одреди ново економско-финансијско вештацење.

Међутим, крајем 2015. године, одлуком суда тужилаштву је наложено да се изврши допунско економско-финансијско вештацење које треба да узме у обзир нове околности које су наведене у Извештају ДОО „АЛФА ПРОФИТ“, из Москве, који је, у међувремену, доставила одбрана, а тичу се процене вредности трошкова које је имао страни улагач, „БК Траде“ Инц., приликом испоруке опреме.

Новим вештачењем је утврђено да је приликом уношења оснивачког капитала у „Мобтел“, односно приликом набавке и испоручивања опреме потребне за изградњу система и рад овог предузећа, суоснивач БК Траде“ Инц. имао оправдане трошкове на име транспорта опреме из Шведске и Русије, царина, осигурања и друге нужне трошкове у наведеном износу, који нису приказани приликом фактурисања.

Из тога је како је указало тужилаштво, произишао закључак да није прибављена противправна имовинска корист.

Тужилаштво је такође обуставило истрагу која је водена против Богољуба Карића, Сретена Карића, Олге Ердељановић и против Зорана Карица, Драгомира Карића и Оливере Недељковић због кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица.

Истрага је у том случају запоцета проширењем већ поменуте истраге због сумње да је у периоду од августа 1999. године до октобра 2000. године, Богољубу Карићу, Сретену Карићу, Зорану Карићу, Драгомиру Карићу и Оливери Недељковић злоупотребом новчаних средстава „Мобтел-а“, која су се налазила на рачуну отвореном код „Астра“ банке, прибаљена противправна имовинска корист, у износу који прелази 1.500.000 динара.

Такође, да је њиховим деловањем истовремено омогућено једном броју предузећа са Кипра добијање девизних кредита без гаранција.

Тужилаштво је указало да се током истраге није могло доћи до документације на основу које би се утврдиле чињенице које би потврдиле основе сумње да је извршено кривично дело, јер је утврђено да је у периоду поступка ликвидације над „Астра“ банком у просторијама запечаћеним од стране суда, у којима се налазила документација, избио пожар у коме је изгорео део документације важан за поступак.

Поред тога, и поред више захтева за међународну правну помоћ које је суд, током више година, слао надлежним органима на Кипру, кипарски органи нису доставили документацију коју је суд тражио, а која је била неопходна за утврђивање цињеница кљуцних за овај поступак.

Подсетимо, Виши суд у Београду обуставио је један од два поступка који се у Србији води против Богољуба Карића због апсолутне застарелости дела. Још у фебруару ове године кривични поступак против Богољуба Карића, обустављен је због наступања апсолутне застарелости кривичног гоњења у поступку у којем је био оптужен за злоупотребу положаја одговорног лица, потврђено је од Вишег тужилаштва које је подигло оптужницу против њега.

Оснивач породичне империје Карић је у септембру ове године рекао да ће се вратити у Србију, али није прецизирао када.

„Ја ћу да се вратим у Србију, али мој посао је у Москви. Ја овде живим 12 година, овде су сви моји послови, изградили смо стотине милиона квадрата. У Србију би могао да дођем да обиђем мајку, мада је она скоро била овде у Русији код мене“, рекао је Карић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име