Миланки Карић и Тањи Јовић додељен орден Републике Казахстан за посебне заслуге (ВИДЕО)

0
3869

Дипломатске и пословне релације између Републике Србије и Републике Казахстан трају јако дуго, а последњих година су се интевизирале, захваљујући напору Владе да што боље позиционира Србију, као и породице Карић, која већ 4 деценије развија бизнис у бившим земљама СССР-а.

Пријатељство између ове две, тако далеке, а опет врло блиске земље датира деценијама, а њему је посебно допринела мисија породице Карић која је, захваљујући угледу и пословним успесима, један од најбољих амбасадора Србије у свету.


Миланка Карић, народни посланик је председник Парламенталне групе Србије и Казахстана и почасни конзул Казахстана.

Због свега што је урађено на јачању веза ових двају земаља, Њ.Е. Нурбах Рустемов одликовао је народног посланика и почасног конзула Казахстана, Миланку Карић и саветника премијера Александра Вучића за спољну политику, Тању Јовић, орденом Назира Тјујаркулова за изузетне доприносе.

-Ово је велика част за мене, прво сам изабрана за почасног конзула Републике Казахстан, а годину дана касније добила сам ово велико признање. Захваљујем се пре свега амбасадору Рустемову, јер без његове помоћи не би било могуће урадити већину ствари. Посебно желим да се захвалим мом колеги и деверу, Драгомиру Карићу, који је заиста помогао, мени највише, у даљем развоју културних и економских односа наше две земље. Ми већ дуго, скоро 40 година радимо у земљама бившег Совјетског савеза и за то време смо успели да изградимо јаке пословне и пријатељске везе које су резултирале и овим догађајем данас. Захваљујем се и својој породици која ме подржавала све ове године и дала снагу за ово што радим – изјавила је Миланка Карић.

Тања Јовић је истакла колики значај за њу има орден, поготово што је додељен у дипломатски јако битној години за Србију.

-Заиста сам захвална амбасадору Рустемову и Министарству спољних послова Републике Казахстан на указаној части. Драго ми је што сам награду добила у години када Србија и Казахстан обележавају 20 година дипломатских односа и години у којој се обележава 25 година независности Републике Казахстан. Баш у тој години дошло је до две веома значајне посете, председника Казахстана Нурсултана Назарбајева Србији и премијера Александра Вучића Казахстану. Мислим да су односи између ове две земље јако узнапредовали И да ће се то наставити и у будућности – закључила је Јовић.

Њ. Е. Нурбах Рустемов изразио је велико задовољство због квалитетних билатералних односа и нагласио колико поштује Миланку Карић назвавши је великом ћерком српског народа.

-Ми можемо само бити поносни на динамику развоја наших билатералних односа. Поносни смо што је у Београду на једном од најлепших места се налази споменик нашем великом Жамбилу Жабајеву, да је на једном од најлепших места у Астани отворена је улица Николе Тесле. Ми смо поносни да постоји блиска веза између званичника на високом нивоу и између људи који долазе у Казахстан, као и у Србију. За мене је било откриће да у Србији има много казахстанаца, емиграната из Казахстана. Сада постоји клуб сународника, у коме се срећемо, нама је занимљиво да упознамо српску културу и традицију где смо нашли много тога заједничког. Уверен сам да тамо где постоје међуљудски односи, они се претварају у велико пријатељство између народа. Пријатељство је постојало, али сада се поново обнавља, и ја сам поносан што учествујем у томе. И данас је дан када смо наградили велике ћерке српског народа Миланку Карић и Тању Јовић за јачање наших билатералних односа, за немерљив допринос спољној политици Србије и пријатељству са Казахстаном. И ја сам сигуран да када постоје такве жене, сигурне жене, лепе и паметне жене – наши односи ће се развијати још боље – поручио је Рустемов.

Церемонија је одржана у простору Почасног конзулата у Београду, а присуствовале су еминентне личности из културног и дипломатског света.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име