Obeležena slava i Dan opštine Voždovac (VIDEO)

0
2374

Opština Voždovac obeležila je slavu Sv. apostol Andrej Prvozvani i Dan opštine.

U prostorijama Gradske opštine Voždovac upriličeno je sečenje slavskog kolača, a prisutnima se obratio predsednik opštine Voždovac, Aleksandar Savić.

„Želim da vam u ime cele opštine Voždovac čestitam slavu, da je provedemo u miru i veselju, da podelimo sve najlepše sa svojim bližnjima i da poslušamo šta nam je vladika rekao – da čuvamo Boga u nama i da verujemo jedni drugima, da se molimo Gospodu i biće nam dobro. Mi ćemo kao opštinska vlast nastojati da u sledećem periodu pomognemo našem narodu ovde na Voždovcu onoliko koliko možemo, onoliko kolike su naše ingerencije. Ja bih vas samo zamolio da nas u tome podržite, još jednom srećna nam krsna slava!“ rekao je predsednik Gradske opštine Voždovac, Aleksandar Savić.

Nakon toga u prostorijama predsednika opštine, narodni poslanik Dragomir J. Karić, uručio je poklon predsedniku opštine, knjigu „Putin snaga Rusije“ u izdanju Karić fondacije.

„Hteo bih da vam poklonim knjigu o Putinu, „Putin snaga Rusije“. Napisali smo je Bogoljub Karić i ja, a izašla je ove godine. Dragom prijatelju, Aleksandru Saviću, predsedniku opštine čestitamo slavu Sv. apostol Andrej Prvozvani. Inače u knjizi se nalazi diploma koju je potpisao Vladimir Putin 1994. godine kada je posetio našu fabriku u Lenjingradu. Izvolite za vašu biblioteku i još jednom srećna slava i neka vam je svima sa srećom“, rekao je Karić.

Održana je i svečana sednica Skupštine na kojoj je Valeriju Briljovu, bivšem ambasadoru Belorusije u Srbiji i Vladimiru Čuševu, ambasadoru Belorusije u našoj zemlji, dodeljeno javno priznanje – Povelja počasnog građanina za njihovo humanitarno i političko delovanje.

Svečanosti su prisutvovali predstavnici Pokreta Snaga Srbije BK Miloš Vučinić, član Izvršnog odbora Glavnog odbora PSS-BK, predsednik Gradskog odbora Velibor Stević i članovi odbora sa Voždovca, Miljan Jovićević i Tomislav Žarić.

„Opština Voždovac ima niz godina izuzetnu saradnju sa prijateljskom Republikom Belorusijom, koja je pružala humanitarnu pomoć i podršku Srbiji u vreme bombardovanja i zato želimo našim iskrenim prijateljima da se zahvalimo ovom prilikom. Tokom 1999. godine, za vreme ratnog stanja u Srbiji, sedište Ambasade Belorusije bilo je na teritoriji opštine Voždovac u ul. Vojvode Toze. Belorusija je upućivala humanitarnu pomoć Srbiji, dok je posle okončanja ratnog stanja u avgustu 1999. godine Belorusija ugostila 60 dece iz Beograda i Kraljeva bez naknade“, rekao je Savić.

Upravo iz tog razloga je na Skupštini opštine Voždovac na poslednjoj sednici doneta odluka da se dodeli javno priznanje Valeriju Briljovu i Vladimiru Čuševu. Posebno je pozdravljena Marija Tišma, koja je pokrenula prijateljsku inicijativu između Ambasade i opštine Voždovac.

Ambasador Čušev se zahvalio se na odluci za odlikovanje, rekavši da je to za njegovu zemlju velika čast.

„Ovakvi dirljivi trenuci nisu česti u životu, i predsednik Skupštine opštine je pogrešio kada je rekao da je on danas najsrećniji čovek u ovoj sali, to nije istina – ja sam danas najsrećniji čovek u ovoj sali! Meni je čast i zadovoljstvo da budem danas uz vas, sa vama i ja bih čestitao rukovodstvu i stanovništvu gradske opštine Voždovac ovaj sveti praznik, srećna vam slava! Mi imamo zajedničke kulturne i istorijske korene, puno smo toga zajedno uradili, a predstoji da uradimo još puno toga. Očekujem na početku 2017. godine i posetu predsednika Vlade Srbije Minsku. Nastojaćemo da produbimo naše prijateljstvo sa opštinom Voždovac. Mi smo uputili pismo gradonačelniku glavnog grada Belorusije i već postoji odluka da jedan od najvećih rejona grada Minska bude partnerska, odnosno, pobratimljena sa opštinom Voždovac“, istakao je Čušev.

Na svečanosti su bili prisutni i učenici voždovačkih osnovnih škola koji su čitali pesme i sastave o svojoj opštini. Svojom kreativnošću zaslužili su aplauze i podsetili sve voždovčane zbog čega vole svoju opštinu.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime