Obeležen Dan Ruske Federacije: Rusija će se zalagati za prosperitetnu Srbiju (VIDEO)

0
2257

Rusija će se zalagati za prosperitetnu, celovitu Srbiju i miran Balkan, poručio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin na prijemu povodom ruskog nacionalnog praznika Dana Rusije.

„Ruska država je napunila 1.155 godina, a Ruska Federacija 27. Naš strateški cilj je da osiguramo bezbednost u prijateljstvu s Istokom i Zapadom, kao energičan ekonomski, kulturni, duhovni razvoj, prosperitet zemlje i naroda. Mi ćemo se oslanjati na interese našeg naroda, na iskustvo naše državnosti koja traje više od hiljadu godina“, rekao je Čepurin u obraćanju zvanicama na svečanosti u ruskoj ambasadi.

On je naglasio da će ka ovom cilju Rusija ići u prijateljstvu i slozi sa Srbijom.

Svečanom prijemu povodom Dana Rusije prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kome je ambasador Čepurin uručio Žostovski poslužavnik oslikan cvećem, jedan od ruskih simbola.

„Rusija ima više simbola, medveda, gželj, fedoskinske kutije, babuške, votku, samovare. Ali ima još jedan poznati zanat, Žostovo, star 250 godina. Poželimo predsedniku da na ovom čeličnom poslužavniku sa cvećem pažljivo nosi dobre odnose između naših zemalja“, poručio je ambasador.

Autor kompozicije koja je poklonjena srpskom predsedniku je umetnica Gogina, predstavnica najpoznatije porodice umetnika Žostova u 20. veku.

Čepurin je istakao da je, kao i prošle godine, u ambasadi prisutna elita i da nije važno da li predstavlja vlast ili opoziciju, da li je iz sfere politike ili kulture, već da je prijateljski raspoložena prema Rusiji.

Svoje obraćanje Čepurin je završio zdravicom: „Za bratske narode – ruski i srpski“.

Prijemu su prisustvovali i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukuture Zorana Mihajlović, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar za rad Aleksandar Vulin, ministar kulture Vladan Vukovsavljević, patrijarh sprski Gospodin Irinej, narodni poslanik Dragomir J. Karić, pomoćnik počasnog konzula Belorusije u Beogradu Simon De Karić, lider radikala Vojislav Šešelj, direktor BIA Bratislav Gašić, predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime