Обележен Дан Руске Федерације: Русија ће се залагати за просперитетну Србију (ВИДЕО)

0
2244

Русија ће се залагати за просперитетну, целовиту Србију и миран Балкан, поручио је амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин на пријему поводом руског националног празника Дана Русије.

„Руска држава је напунила 1.155 година, а Руска Федерација 27. Наш стратешки циљ је да осигурамо безбедност у пријатељству с Истоком и Западом, као енергичан економски, културни, духовни развој, просперитет земље и народа. Ми ћемо се ослањати на интересе нашег народа, на искуство наше државности која траје више од хиљаду година“, рекао је Чепурин у обраћању званицама на свечаности у руској амбасади.

Он је нагласио да ће ка овом циљу Русија ићи у пријатељству и слози са Србијом.

Свечаном пријему поводом Дана Русије присуствовао је и председник Србије Александар Вучић, коме је амбасадор Чепурин уручио Жостовски послужавник осликан цвећем, један од руских симбола.

„Русија има више симбола, медведа, гжељ, федоскинске кутије, бабушке, вотку, самоваре. Али има још један познати занат, Жостово, стар 250 година. Пожелимо председнику да на овом челичном послужавнику са цвећем пажљиво носи добре односе између наших земаља“, поручио је амбасадор.

Аутор композиције која је поклоњена српском председнику је уметница Гогина, представница најпознатије породице уметника Жостова у 20. веку.

Чепурин је истакао да је, као и прошле године, у амбасади присутна елита и да није важно да ли представља власт или опозицију, да ли је из сфере политике или културе, већ да је пријатељски расположена према Русији.

Своје обраћање Чепурин је завршио здравицом: „За братске народе – руски и српски“.

Пријему су присуствовали и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструкутуре Зорана Михајловић, министарка правде Нела Кубуровић, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар за рад Александар Вулин, министар културе Владан Вуковсављевић, патријарх спрски Господин Иринеј, народни посланик Драгомир Ј. Карић, помоћник почасног конзула Белорусије у Београду Симон Де Карић, лидер радикала Војислав Шешељ, директор БИА Братислав Гашић, председник покрета Двери Бошко Обрадовић, лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић, представници дипломатског кора, верских заједница и личности из јавног и културног живота Србије.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име