Нови свет после корона вируса / Кинеска и руска лекција о хуманости и солидарности

1
3784

Политичке елите Европе, закључане су у своје авлије, слабе и беспомоћне, док Кина и Русија постају спасиоци света

Италијани веч истичу руску заставу са Путиновом сликом и кинеску заставу са сликом Си Ђинпинга, а заставу ЕУ могу да ставе у подрум, да је сачувају за музеј и историју. Мој добар пријатељ ми каже – Боги не претеруј – али вести које пристижу, дају ми за право да после ове страшне епидемије, ништа више неће бити као што је било. Оно што је до јуче било незамисливо, постаје стварност. Члан владајуће ЦДУ Штефан Пуш и блиски човек Ангеле Меркел моли Кину за помоћ у борби против короне. Немачки капитализам зове у помоћ кинески социјализам! Не би ме зачудило и да мој пријатељ Доналд Трамп замоли мог пријатеља Раула Кастра да му пошаље лекаре и лекове!
Заштитна маска покрива уста и нос, а не очи, тако да и дисциплиновани Немци виде оно што су гледали ужаснути Италијани. Шта је дочекао доброћудан и племенит народ италијански, док гледа како њихове очеве и мајке, баке и деке, неки безимени људи у скафандерима одводе и спаљују у крематоријумима, без последњег поздрава својих најмилијих. И дочекали су да им хуманитану помоћ и најбоље лекаре дају Кина и Русија, да једна сиромашна Куба шаље своје докторе, док њихови назови савезници из ЕУ не само да им не шаљу ни једну маску, ни једног доктора, него затварају границе. Где је сад та велика Европа? Што би рекао наш народ, европска солидарност је побегла кроз прозор, чим им је вирус бануо на врата! Комшије су се позатварале у своја дворишта и закључале капије. И ко преживи, причаће како је ЕУ некада била јединствена, моћна и хумана.

Сада и онима који стављају маску на очи, постаје јасније колико је мудра била одлука председника Србије Александра Вучића да склопи стратешко партнерство са Кином и Русијом. Никада Србија, ни у једној међународној институцији није гласала против интереса Кине, као што је остала једина земља у Европи која није увела санкције Русији. Те две велике суперсиле и старе цивилизације никада не заборављају зло, а добро памте још дуже. Када је страшни вирус запретио Србији, показало се ко нам је искрени пријатељ. Председник Вучић је први повукао потез за којим га сад следе сви Европљани. Позвао је свога брата Сија и Кина је одмах помогла, како се помаже рођеном брату у невољи.

Кина је пример како је држава са милијарду и по становника и неколико милиона странаца, фантастичном организацијом и дисциплином успела не само да сузбије епидемију, већ да је окрене у своју корист, извозећи у свет хуманост, солидарност, помоћ и стручњаке. И оно, злата вредно, своја искуства и знање у победи над короном. Нису Кинези ту тајну сачували само за себе, већ су је поделили са читавим светом, тако да су, током ове светске апокалипсе, многе маске пале с лица!Политичке елите најразвијенијих земаља Запада, које толико проповедају идеју глобализације и демократије, закључани у своје авлије, слаби су и беспомоћни, док Кина и Русија које управо те елите проглашавале за светска страшила, постају спасиоци света. Још крајем осамдесетих година предвиђао сам да ће, распадом Совјетског Савеза, западне, либералне демократије издати своје идеје и своје грађане, претварајући се у друштва чији су идеали похлепа, лицемерје и поробљавање малих народа. Политичка елита је давно на небу, одвојена од народа који их бира. Народ им је на последњем месту, најважније им је да напуне своје бисаге.

Обележили смо један од најтужнијих дана у модерној историји Србије, агресију НАТО на нашу земљу. Не само да су ракетама и осиромашеним уранијумом убијали наше нашу децу, наше цивиле, наше војнике и наше полицајце без одлуке Савета безбедности, већ су пре тог срамног чина, о српском народу говорили страшне, незамисливе реченице које треба заувек запамтити. Француски председник Жак Ширак је рекао „да су Срби народ без закона и без вере. То је народ разбојника и терориста“. Лоренс Иглбергер, бивши државни секретар САД казао је „да Срби нису нарочито паметни. Српска деца се више неће смејати“. Ричард Холбрук је, без стида и срама, причао „да су Срби злочиначки дупеглавци“. Нису марили ни када су растурали Југославију, а око 800.000 Срба напустило своје домове у Хрватској, Словенији, у Босни, на Косову и Метхији. Дошли су као избеглице у своју Србију, да поделе кору хлеба са домаћинима српским, да заједно победе муку и крену из почетка. Збринули смо све наше избеглице, изградили срушене мостове, под председником Вучићем смо невиђено опоравили нашу економију, иако је штета од бомбардовања процењена на око 100 милијарди долара и вратили се на велика врата не само на Балкан, већ и на велику светску сцену.

Питам се понекад да ли би се те демократије икада опоравиле да је било обрнуто и да ли би се они извукли из голготе коју смо ми прошли послењих 30 година. На шта би личиле, да је сваку од њих поједничано бомбардовао најмоћнији војни савез читавих 78 дана и ноћи? Да ли би до данас променили црепове на крововима?

Али, тада смо били сами. Русија и Кина биле су слабе да нас заштите, али данас је другачије. Вирус корона је невидљив и напао је читав свет. Изједа изнутра не само људе већ и државе које су се до небеса бусале у груди демократске. Сада нови глобални економски и војни лидери, Кина и Русија, држе лекцију о солидарности, хуманости и демократији, мењајући читаву слику савременог света која после короне више никада неће бити иста. Уместо осиромашеног уранијума, поклањају лекове! Опет се показало да је Србија на правој страни историје, заједно са својом браћом, Кинезима и Русима. Они нас не уцењују, не условљавају, не отимају наше Косово. Сада су показали колико цене нашу подршку и братство. Послали су нам огромну, невиђену помоћ, послали су најбоље лекаре, послали су нам љубав.

Питам се још нешто. Када све ово прође, да ли ће Брисел и лажне демократије у које смо се клели, сада тражити да се придруже нама, „чудовиштима“ са Балкана и највећој регионалној сили – Србији. Нека се не секирају. Примићемо их много брже него што су они планирали да приме нас. Ако су уопште икада мислили да то учине. Нећемо тражити да испуњавају десетине поглавља и чекају довека на политику проширења. Покуцаће на наша врата, а ми ћемо им отворити, као сваки добар српски домаћин! Коме ово изгледа као бајка, нека само причека у својим кућама, да прође корона.

Останите код куће, самоизолација је најважнија. Само да примењујемо оно што нас је научила Кина и избегнемо италијански сценарио. То је неопходно, тако ћемо брже опоравити економију и стати на ноге. Кад изађемо на свеж ваздух, видећемо нови свет!

БОГОЉУБ КАРИЋ

1 КОМЕНТАР

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име