Нова фаза јачања пријатељства и партнерства / Председник Казахстана посетио НР Кину

0
3173

У периоду од 11. до 12. септембра 2019. године председник Републике Казахстан Касим-Жомарт Токајев посетио је НР Кину.

О резултатима посете у интервјуу датом новинама „Казахстанскаја правда“ говорио је министар спољних послова Републике Казахстан Бејбут Атамкулов.

Бејбуте Бакировичу, реците нам, молим Вас, шта је било карактеристично за протеклу посету шефа државе НРК.
– Ова посета је историјска, она наставља традиције састанака на највишем нивоу, коју је започео први председник Републике Казахстан Елбаси Нурсултан Абишевич Назарбајев (Елбаси – вођа нације, титула која је званично додељена само првом председнику – прим. прев.). И на основу свих раније постигнутих договора и резултата, ова посета би требало да отвори нову фазу казахстанско-кинеских односа. Као што знамо, ове године Народна Република Кина навршила је 70 година постојања. Са друге стране, Казахстан се спрема да обележи 30 година савременог развоја. Овим јубилејима обе земље се приближавају јаче и сигурније, спремне за нова виђења пријатељства, стратешког партнерства и заједничког раста. Због тога је посета Председника Касим-Жомарта Кемељевича Токајева Кини садржала многобројне контакте с представницима кинеских политичких, пословних и академских кругова. Најважнија тачка програма посете шефа државе био је његов сусрет с Председником НРК Си Ђипингом. Састанак је протекао у топлој и пријатељској атмосфери. Кључне теме које су разматрали шефови две државе тицале су се најактуелнијих питања за обе стране. Међу њима можемо издвојити повезивање програма „Нурли жол“ (Пут у будућност) и иницијативе „Један појас, један пут“, реализацију конкретних заједничких пројеката, сарадњу у области финансија, повећање робне размене, развој потенцијала транзитног саобраћаја и много тога другог. Председници су такође разменили ставове по основним питањима актуалне међународне агенде. Истакао бих да је ово већ други сусрет лидера Казахстана и Кине на највишем нивоу ове године. Пре посете шефа државе НР Кини Касим-Жомарт Токајев и Си Ђипинг су у јуну ове године одржали билатералне разговоре у Бишкеку на маргинама самита Шангајске организације за сарадњу који се тамо одржавао.

Поменули сте сусрет шефа државе с академским круговима НРК? У чему је значај таквог догађаја за билатералне односе?
– Боравак председника Републике Казахстан у Пекингу у оквиру дводневне државне посете НРК обележили су не само састанци на највишем нивоу. Шеф наше државе иступио је са проширеним излагањем о билатералним односима пред кинеским академским круговима у водећем „центру памети“ НРК – кинеској Академији друштвених наука. Значај излагања председника у КАДН је у томе што се Казахстан динамично развија и што се стално отварају нове могућности. Зато је било важно да се представи детаљно виђење казахстанског лидера везано за перспективе развоја наше земље и казахстанско-кинеских односа. На том догађају су у Академији били присутни представници најразличитијих „центара памети“ НРК. Сви они, свако на свом нивоу, кинеском руководству припремају процене и прогнозе везане за Казахстан, његов развој и евентуалне правце кооперације с нашом републиком и др. Осим тога, поред кинеских научника и експерата, на састанак у КАДН били су позвани амбасадори земаља ЗНД у НРК, генерални секретар Шангајске организације за сарадњу (ШОС), представници Министарства трговине НРК, Одељења за пропаганду и Међународног одељења ЦК КПК. Тако је председник једним садржајним наступом дао најширу презентацију савременог Казахстана и његових иницијатива пред високостручним скупом, јер веома је важно да о нашој земљи и њеним особеностима у иностранству стекну објективне и тачне представе. А може ли се наћи бољи извор за стицање таквих представа од могућности да се директно чује лидер партнерске државе и да се с њим разговора? Самим тим је директни дијалог с круговима који креирају политику био важна компонента посете с гледишта како имиџа, тако и примењених задатака сарадње Казахстана с НРК. То је веома добра светска пракса.

У коментарима везаним за државну посету свуда се посебно истиче да се овај пут председника наше земље у НРК дешава уочи 70. годишњице од оснивања НРК. Зашто је то важно и у чему је значај тог јубилеја?
– Да, државна посета председника Казахстан НРК одвијала се у контексту великих историјских процеса в тој земљи. Модернизација земље или изградња социјализма с кинеским специфичностима, путем којим Кина иде већ 40 година, обележила су велика достигнућа светског нивоа. Без претеривања можемо рећи да је Кина постала једна од највећих и водећих економија света. Њен удео у светском БДП данас је већи од 18 посто. Замислите само, још 1990. године удео НРК у светској привреди износио је само два посто, а данас је наш источни сусед глобална економија „број два“. И данас је Кина веома популарно питање за анализу и прављење најразличитијих сценарија и прогноза. И то је разумљиво, јер у XXИ веку она, заправо, представља најупечатљивији и највећи феномен брзог историјског скока земље у развоју, како се каже, из „трећег света у први“. У Кини се брзо уводе иновације и најновије технологије, а повећавају се и инвестиције у науку. Данас земља заузима прво место по броју пријава научних патената, престижући лак и традиционалне лидере у области технологија и иновација. Тиме је савремена НРК ступила на потпуно нови пут свог развоја. Земља је ушла у тројку највећих међународни инвеститора, стајући раме уз раме с другим развијеним државама света. Данас се мења модел кинеског развоја. Из „светске фабрике“, како се на њу дуго гледало, и највећег извозника ова земља се претвара у великог потрошача роба и услуга. Истовремено се акценат ставља на подстицање домаће потражње и на производњу високотехнолошких производа. Између осталог, НРК са бројем становника од 1,4 милијарде људи данас представља највеће потрошачко тржиште на свету, с моћним потенцијалом. То је подстакнуто и повећањем броја припадника средње класе, као и систематским смањивањем сиромаштва становништва. Самим тим, могућности за активну економску сарадњу с НРК, посебно у казахстанским оквирима, фактички су неограничене. Кина је током своје пет хиљада година дуге историје увек знала да изненађује. То се догађа и сада. Међу експертима постоји израз „Кина се мења брже од наше представе о њој“. У њој се веома пластично огледа врло висока динамика енергичног раста те велике земље. А за Казахстан, као за пријатељског суседа и стратешког партнера НРК, те велике промене имају посебан значај. Према томе, једноставније речено, све нове могућности за развој савремене Кине су и нова шанса за будући развој Казахстана. Треба је само правилно искористити.

У тексту заједничке изјаве о резултатима разговора на највишем нивоу истакнуто је да Казахстан и Кина настављају да развијају стратешко партнерство у свим областима. Шта то практично значи?
– Да, заиста, званична формулација у заједничкој изјави лидера две државе гласи да ће у новом времену Казахстан и Кина развијати своје односе у формату „вечног свестраног стратешког партнерства у духу користи за обе стране, као и духу непоколебљивог пријатељства, међусобног поверења и свеобухватне сарадње пред заједничким изазовима“. И овде бих желео да детаљније кажем шта то заправо значи када се преведе са званичног језика и дипломатске терминологије. Прво, зашто „вечно“? Треба почети од тога да су Казахстан и Кина добри суседи, тако да нам је судбином и географијом предодређена активна сарадња. Осим тога, народи Земље Велике степе и државе „под небом“ већ неколико хиљада година живе један поред другог. То је све забележено у историјским летописима и архивама. И ми с трудимо да као добро суседи живимо још толико у будућности. Друго, хајде да видимо шта значи „свестрано стратешко“ партнерство. За 27 година односи између Казахстана и Кине веома се развили и постали уравнотежени. Све земље воде конструктивни политички дијалог, тесно сарађују у свим областима економије и развијају сарадњу у друштвеној сфери. Самим тим, скоро да нема области где немамо активну сарадњу. И данас су Казахстан и Кина једно другом важни као суседи и као партнери, зато се наши односи називају стратешким. Треће, „дух користи за обе стране, дух непоколебљивог пријатељства, међусобног поверења“ значи да Казахстан и Кина уважавају међусобне националне интересе, као и да потврђују утврђену неповредивост граница и принцип територијалног интегритета наших држава. То, са своје стране, ствара атмосферу поверења за даљи развој равноправних партнерских односа. И најзад, „свеобухватна сарадња пред заједничким изазовима“ значи да наше земље настављају сарадњу на јачању стабилности и одржавању регионалне безбедности, укључујући и сарадњу преко УН, Конференције за активну сарадњу и изградњу поверења у Азији (ЦИЦА) и ШОС. Наше земље имају намеру да остварују тесну сарадњу везену за међународна и регионална питања, да заједно помажу јачању мира, стабилности и напретка у региону и у читавом свету. Тако су новој фази билатералне сарадње Казахстан и Кина поново на највишем нивоу потврдили темељне принципе, захваљујући којима се између нас и Кине све време развијају добри односи, корисни за обе стране. То је веома важно за заједнички напредак.

Хвала на детаљном одговору и тумачењу. А каква ја била привредна агенда протекле посете председника Кини?
– Током протеклог периода привредне везе и сарадња између наших земаља постали су динамичнији и разноврснији, како у квантитативном смислу, тако и у смислу појединачних грана привреде. Постигли смо заиста много. Али, без обзира на њену вишестраност мора се напоменути да потенцијали привредне сарадње РК и НРК још увек нису у потпуности остварени. Зато свака посета на највишем нивоу отвара још једну нову границу билатералних привредних односа и даје „зелено светло“ за реализацију нових могућности. Тако је било и овога пута. На нивоу како влада РК и НРК, тако и конкретних организација потписано је 10 споразума и других званичних докумената, каја имају за циљ билатералну активну сарадњу по широком спектру питања. Међу документима који су потписани у оквиру државне посете Касим-Жомарта Токајева НРК је и Меморандум о разумевању између Владе РК и Владе НРК о реализацији плана сарадње на повезивању Нове економске политике „Нурли жол“ и изградње „Економског појаса Свиленог пута“. На тој основи обе стране планирају проширивање сарадње у области трговине у смислу диверсификације структуре робне размене између две земље, тражења нових извора раста трговине, укључујући и прекограничну електронску трговину, развоја кооперације у области иновација, као и давања подстицаја трговини производима с високом додатом вредношћу. Реализација плана на повезивању још више ће ојачати сарадњу између РК и НРК у међународном друмском превозу, логистици, индустрији, финансијама, енергетици, пољопривреди, информационим технологијама и свемиру. Све то је су приоритетне области развоја казахстанске привреде. Даља изградња Пута свиле XXИ века за Казахстан има посебан значај. Пре шест година је кинески лидер управо у нашем главном граду најавио своју иницијативу, зато се сви успеси и проблеми везани за њено остваривање аутоматски пројектују на нашу земљу. С практичне тачка гледишта, захваљујући томе што смо заједно с Кином градили саобраћајне коридоре, ми смо отворили директан и брз приступ тржиштима читаве Евроазије. Односно, истовремено смо добили излаз на три светска океана – Тихи, Атлански и Индијски. Замислите само то! Копнени Казахстан, који је увек сањао о томе да има свој излаз на море, повезао је истовремено три океана и три центра светског економског раста, с потенцијалом од 65% светског БДП и капацитетом од четири милијарде људи. Тај феномен још увек нису у потпуности схватили наши научници, привредници и целокупно друштво. Али већ је очигледно да је повезаност казахстанског и кинеског програма развоја дало заиста мултиплицирани ефекат и за Казахстан и з Кину.

Тако можемо рећи да свестрано стратешко партнерство с Кином нашој земљи доноси конкретну економску корист и нове могућности развоја…
– Просудите сами. Кина је један од највећих спољнотрговинских партнера Казахстана. На њу отпада 15,7% укупне робне размене. Кина је у заједничке пројекте уложила око 20 млрд. долара и тренутно заузима четврто место по обиму директних страних инвестиција у казахстанску привреду. И та инвестициона сарадња ће само јачати. То је веома важно за Казахстан, који спроводи диверсификацију економије. Општепознато је да се у светској економији осећа неизвесност, на међународним финансијским тржиштима значајно су се смањиле инвестиционе могућности. У овој ситуацији инвестициона сарадња с Кином од велике је помоћи за Казахстан за привлачење капитала, технологије и наставак привредног раста наше земље. И шеф наше државе лично промовише ту сарадњу, тако што се среће с капетанима кинеских великих предузећа. Током посете НРК К. К. Токајев је узео учешћа у округлом столу с локалним пословним круговима. У свом излагању он је позвао кинеске компаније да раде у РК у области развоја 5Г мреже, „паметних градова“, великих база података „блокчејн“, туризма, агроиндустријског сектора и др. Треба напоменути да су кинески предузетници показали велики интересовање за развој пословања на територији Казахстана. И не само то, Кина је спремно тржиште на којем морате знати да радите. Држава за то ствара све потребне услове. Управо је овоме посвећен низ докумената који су потписани током посете НРК. На пример, наше Министарство трговине и интеграција потписало је меморандум о разумевању с Министарством трговине НРК. Сигуран сам да ће то отворити велике могућности за рад на извозу казахстанских производа на кинеско тржиште. Морамо да схватимо да ће се нафта, гас и друге сировине кад-тад исцрпсти. Зато нам је важно да развијамо потенцијал агроиндустријског сектора и да промовишемо пласирање наших пољопривредних производа на страна тржишта. Сада наши произвођачи морају да учврсте своје позиције на растућем кинеском тржишту, то је област која има перспективу. И у оквиру ове посете Министарство пољопривреде РК је с кинеском страном потписало одговарајућа документа. И то, протоколе о инспекцијским, карантинским и ветеринарско-санитарним захтевима за млечне производе, вуну и лан који се извозе из РК у НРК. Заправо, Казахстан има све могућности да постане велики испоручилац еколошки чисте хране. Извоз за НРК омогућиће нам да унапредимо пословање на селу и да развијемо комплетни производни циклус агроиндустријског сектора. У савременој Кини постепено расте потрошња меса. То отвара могућности за казахстанско сточарство, од повећања броја грла стоке до производње меса и његове прераде за извоз. Можемо навести мноштво таквих примера, све зависи од жеља и активности самих казахстанских произвођача. Ти пре што и НРК сама ствара такве пословне могућности. Овде бих желео посебно да напоменем да је током протеклих разговора кинеска страна позвала Казахстан у својству почасног госта учесника буде присутан на другом Кинеском међународном сајму који ће, како се очекује, бити одржан у новембру у Шангају.

С обзиром на постигнуте договоре практични значај државне посете Председника наше земље Кини веома је велики. А како гледате на билатералне односе Казахстана с НРК у будућности, с обзиром на прелазак у нову фазу?
– У праву сте, генерално, током одржаних састанака практично су разматрана питања везана за све области сарадње, а такође је постигнут низ важних споразума. Зато се са сигурношћу може рећи да је државна посета шефа држава НРК била успешна и плодна. Генерално, данас се Казахстан и Кина налазе у новој фази развоја својих држава, националног препорода и продубљивања међудржавних односа. И протекли разговори дају нам за право да изведемо важан закључак: наше земље настављају односе пуне међусобног разумевања и уважавања, умногоме имају исте приступе и ставове по питањима међународне и регионалне агенде. Казахстан и Кина такође високо оцењују тренутна достигнућа једне и друге стране и подржавају тежње обе стране ка преласку на нови ниво политичког и економског развоја. Кинеска страна посебно оцењује огромна достигнућа у државном развоју, остваривању независне и мирољубиве политике, која је постигла Република Казахстан током година независности под мудрим руковођењем Првог Председника Н. А. Назарбајева. Казахстан, са своје стране, високо оцењује велика достигнућа у развоју и изградњи Кине, изградњи социјализма с кинеским специфичностима и нову важну улогу НРК у светској економији и међународним пословима. Важно је да обе стране у оној другој виде поузданог партнера, извор повољних могућности и заједничког рада ради постизања још бољих резултата. Управо такав приступ и рађа синергију. После званичног „упоређивања сатова“ лидери РК и НРК потврдили су приврженост наставку позитивне традиције тесних веза на највишем и високом нивоу. Јер, блиски и редовни политички дијалог ствара добру основу за пријатељске билатералне односе и омогућује да се све потенцијалне предности трансформишу у конкретне резултате. Овде је важно да у новом периоду, када се казахстанско-кинески односи приближавају симболичној тридесетогодишњици од њиховог успостављања, обе стране виде међусобне потенцијале и спремне су да заједно уложе напоре за даљи развој и јачање сарадње.

http://www.mfa.gov.kz/ru/content-view/ukreplaa-druzbu-i-partnerstvo-na-novom-etape-3

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име