НИКАДА НИШТА НИЈЕ ИЗГУБЉЕНО КАД ЈЕ ПОРОДИЦА ЈАКА И СЛОЖНА говори Карић у васкршњем интервјуу

0
2613

У васкршњем интервјуу за дневни лист „Блиц“ Карић говори о вери и традицији, о томе како обележава највећи хришћански празник, шта га везује за српску светињу Пећку патријаршију и открива како пословни успеси БК групе могу да служе на добробит Србије и свих њених грађана.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић у васкршњем интервјуу открива како чувена породица Карић прославља највећи хришћански празник у данима када се човечанство бори против корона вируса. Али говори и о томе шта они као изузетно успешни бизнисмени могу учинити да Србија додатно ојача у светским оквирима.

– Васкрс је празник радости и дубоко је уткан у наше корене. Срби су га славили и када су били под вековним ропством. Карићи су заиста постали велика породица расејана широм планете. Одувек смо поштовали нашу породичну традицију. Тако је и сада, али у складу са законима земаља у којима живимо и актуелним мерама због пандемије.

Карићи су кроз векове редовно одлазили на службу Божју у Пећку патријаршију. Сећате ли се свог детињства?

– Баба Јефимија нас је сваке недеље фијакером у пет ујутро водила у Пећку патријаршију. Тата је увек певао за певницом, а ми смо слушали и упијали сваку реч молитве. Тако да су Пећка патријаршија и гробови наших предака у порти Пећке патријаршије за нас нераскидива духовна и емотивна веза са највећом српском светињом.

Добротвори сте бројних цркава и манастира не само у Србији и бившој Југославији, него и у Канади, САД, Великој Британији, на Кипру и на пространствима некадашњег СССР.

– Да, то је тачно. Добро се увек добрим враћа. Тако смо васпитавани и од малена учени тим вредностима. Носиоци смо многих црквених одликовања. Наша сестра Оливера је подигла прву цркву у Србији посвећену првом српском патријарху Јоаникију и добила орден Светог Саве ИИ реда. Приликом прве посете патријарха Павла Канади 1992. године у Милтону је постављен камен темељац за први манастир СПЦ. Моја супруга Хафа је тада приложила 100.000 долара што је дало велики замајац изградњи српске светиње. Богољуб је недавно у Москви одликован ретким и веома значајним орденом Светог Андреја Првозваног. Сретен је са супругом Славицом подигао цркву у Петричу код Пећи, Богољубова супруга Миланка, народна посланица, је с Карић фондацијом помогла бројним светињама, а и Зоран са супругом Маријаном је такође велики добротвор.

КАРИЋИ СУ ЗАИСТА ПОСТАЛИ ВЕЛИКА ПОРОДИЦА РАСЕЈАНА ШИРОМ ПЛАНЕТЕ, ОДУВЕК СМО ПОШТОВАЛИ НАШУ ПОРОДИЧНУ ТРАДИЦИЈУ

Искусили сте и многе недаће, посебно након политичких промена 2000. године. Како је то утицало на вас?

– Наша снага је увек била у породичној слози, у томе да се нико никада није сам бранио. Богољубово и Сретеново изгнанство само нас је још једном уверило да је породица најсигурније место! И да никада ништа није изгубљено када је породица патријархална, утемељена на традиционалним вредностима и спремна да истраје у свим могућим околностима и у било које време.

И успели сте након свега да последње три године током Светског економског форума у Давосу БК група буде сврстана међу 100 најуспешнијих компанија на свету.

– Сви чланови породице Карић су поносни и сви схватамо да је то још један изазов који тражи свакодневно максимално ангажовање сваког члана породице.

Увек сте били патриоте. Како данас БК група може да допринесе јачању српске привреде?

– Скоро пола века изузетно успешно пливамо у међународним водама. Неспорно је да ће све државе претрпети велику економску штету од корона вируса. Наш посао јесте да се што активније укључимо у опоравак своје земље, а Србија последњих осам година није земља за потцењивање. Председник Александар Вучић је учинио много за економски препород. На нама је да отварамо врата себи али и другим српским компанијама из света. На потезу је Влада Србије да томе удахне исто онолико подстицајних механизама као и када је реч о довођењу страних великих компанија у Србију. Права ствар би била да Влада и сви наши афирмисани бизнисмени у свету када прође пандемија одрже самит на коме би заједнички изградили стратегију улагања.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име