NIKADA NIŠTA NIJE IZGUBLJENO KAD JE PORODICA JAKA I SLOŽNA govori Karić u vaskršnjem intervjuu

0
2389

U vaskršnjem intervjuu za dnevni list „Blic“ Karić govori o veri i tradiciji, o tome kako obeležava najveći hrišćanski praznik, šta ga vezuje za srpsku svetinju Pećku patrijaršiju i otkriva kako poslovni uspesi BK grupe mogu da služe na dobrobit Srbije i svih njenih građana.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić u vaskršnjem intervjuu otkriva kako čuvena porodica Karić proslavlja najveći hrišćanski praznik u danima kada se čovečanstvo bori protiv korona virusa. Ali govori i o tome šta oni kao izuzetno uspešni biznismeni mogu učiniti da Srbija dodatno ojača u svetskim okvirima.

– Vaskrs je praznik radosti i duboko je utkan u naše korene. Srbi su ga slavili i kada su bili pod vekovnim ropstvom. Karići su zaista postali velika porodica rasejana širom planete. Oduvek smo poštovali našu porodičnu tradiciju. Tako je i sada, ali u skladu sa zakonima zemalja u kojima živimo i aktuelnim merama zbog pandemije.

Karići su kroz vekove redovno odlazili na službu Božju u Pećku patrijaršiju. Sećate li se svog detinjstva?

– Baba Jefimija nas je svake nedelje fijakerom u pet ujutro vodila u Pećku patrijaršiju. Tata je uvek pevao za pevnicom, a mi smo slušali i upijali svaku reč molitve. Tako da su Pećka patrijaršija i grobovi naših predaka u porti Pećke patrijaršije za nas neraskidiva duhovna i emotivna veza sa najvećom srpskom svetinjom.

Dobrotvori ste brojnih crkava i manastira ne samo u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, nego i u Kanadi, SAD, Velikoj Britaniji, na Kipru i na prostranstvima nekadašnjeg SSSR.

– Da, to je tačno. Dobro se uvek dobrim vraća. Tako smo vaspitavani i od malena učeni tim vrednostima. Nosioci smo mnogih crkvenih odlikovanja. Naša sestra Olivera je podigla prvu crkvu u Srbiji posvećenu prvom srpskom patrijarhu Joanikiju i dobila orden Svetog Save II reda. Prilikom prve posete patrijarha Pavla Kanadi 1992. godine u Miltonu je postavljen kamen temeljac za prvi manastir SPC. Moja supruga Hafa je tada priložila 100.000 dolara što je dalo veliki zamajac izgradnji srpske svetinje. Bogoljub je nedavno u Moskvi odlikovan retkim i veoma značajnim ordenom Svetog Andreja Prvozvanog. Sreten je sa suprugom Slavicom podigao crkvu u Petriču kod Peći, Bogoljubova supruga Milanka, narodna poslanica, je s Karić fondacijom pomogla brojnim svetinjama, a i Zoran sa suprugom Marijanom je takođe veliki dobrotvor.

KARIĆI SU ZAISTA POSTALI VELIKA PORODICA RASEJANA ŠIROM PLANETE, ODUVEK SMO POŠTOVALI NAŠU PORODIČNU TRADICIJU

Iskusili ste i mnoge nedaće, posebno nakon političkih promena 2000. godine. Kako je to uticalo na vas?

– Naša snaga je uvek bila u porodičnoj slozi, u tome da se niko nikada nije sam branio. Bogoljubovo i Sretenovo izgnanstvo samo nas je još jednom uverilo da je porodica najsigurnije mesto! I da nikada ništa nije izgubljeno kada je porodica patrijarhalna, utemeljena na tradicionalnim vrednostima i spremna da istraje u svim mogućim okolnostima i u bilo koje vreme.

I uspeli ste nakon svega da poslednje tri godine tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu BK grupa bude svrstana među 100 najuspešnijih kompanija na svetu.

– Svi članovi porodice Karić su ponosni i svi shvatamo da je to još jedan izazov koji traži svakodnevno maksimalno angažovanje svakog člana porodice.

Uvek ste bili patriote. Kako danas BK grupa može da doprinese jačanju srpske privrede?

– Skoro pola veka izuzetno uspešno plivamo u međunarodnim vodama. Nesporno je da će sve države pretrpeti veliku ekonomsku štetu od korona virusa. Naš posao jeste da se što aktivnije uključimo u oporavak svoje zemlje, a Srbija poslednjih osam godina nije zemlja za potcenjivanje. Predsednik Aleksandar Vučić je učinio mnogo za ekonomski preporod. Na nama je da otvaramo vrata sebi ali i drugim srpskim kompanijama iz sveta. Na potezu je Vlada Srbije da tome udahne isto onoliko podsticajnih mehanizama kao i kada je reč o dovođenju stranih velikih kompanija u Srbiju. Prava stvar bi bila da Vlada i svi naši afirmisani biznismeni u svetu kada prođe pandemija održe samit na kome bi zajednički izgradili strategiju ulaganja.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime