Недимовић: Велике субвенције државе за куповину белоруских трактора (ВИДЕО)

0
2552

Државно-привредна делегација Белорусије, коју предводи председник Александар Лукашенко, наставила је званичну посету Србији учешћем на Пословном форуму Србија – Белорусија и билатералним састанцима са српским привредницима у Палати „Србија“, а свечани дочек приредио је председник Србије Александар Вучић.

Састанцима председника Лукашанка са српским званичницима присуствовао је и амбасадор Белорусије Валериј Бриљов, као и народни посланик Драгомир Ј. Карић, овлашћени представник Белоруске трговинско-индустријске коморе у Србији, почасни конзул Белорусије, председник Парламентарне групе пријатељства са Белорусијом у Народној скупштини Србије, и потпредседник Удружења индустријалаца и предузетника Србије, чији је оснивач и председник Богољуб Карић.

У пленарном делу форума учесницима су се обратили Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, Владимир Колтович, белоруски министар антимонополског регулисања и трговине, и Владимир Улахович, председавајући Белоруске трговинско-индустријске коморе.

– Очигледно је да је интересовање за бизнис између Белорусије и Србије на високом нивоу, али кад погледамо цифре то уопште није тако. У пољопривреди и прехрамбеном сектору размена је свега 20 милиона долара. Скоро ништа! Са белоруским колегом сам разговарао и просто је невероватно колико потенцијала има, а колико то нисмо користили. Договорили смо се око регулисања статуса извоза меса и месних прерађевина како бисмо имали бољи третман. Наравно, да би трговина била успешна мора бити двосмерна. Ми у српској кондиторској производњи имамо невероватну потражњу за маслацом и млеком у праху, а ја не знам никог бољег од Белоруса који умеју да то одраде како треба. Крајем децембра ћемо предложити да Србија према Белорусији у потпуности укине царинске стопе како би ти производи могли да стигну до српске кондиторске индустрије. – рекао је министар Недимовић.

Он је додао да ће пољопривредне машине белоруских компанија које се склапају у Србији српски пољопривредници моћи да купе по веома повољним условима, односно да ће имати 50 одсто субвенција у односу на вредност трактора.

Осим високих државних функционера белоруску делегацију чине и представници више од двадесет компанија из различитих сектора индустрије, којима је циљ да успоставе блиску сарадњу са српским фирмама.

Привредници из Белорусије су истакли да је Србија поуздан партнер у многим областима, посебно у грађевинарству, а као пример истичу БК групу, која је сврстана две године заредом међу 100 најбољих компанија на свету и која деценијама успешно гради од Аустрије и Немачке, преко Белорусије, Русије, Казахстана и осталих земаља бившег Совјетског Савеза, па до Уједињених Арапских Емирата и Кине, с посебним акцентом на „Минск Свет“, највећи грађевински подухват у Европи.

Велибор Стевић, генерални секретар Удружења индустријалаца и предузетника Србије, потписао је са председником Белоруске трговинско-индустријске коморе Владимиром Улаховичем Меморандум о међусобном разумевању између Белоруске трговинско-индустријске коморе и Удружења индустријалаца и предузетника Србије.
– Указано ми је историјско поверење од стране Богољуба Карића, председника нашег Удружења, и заменика председника Драгомира Карића, да са господином Улаховичем потпишем Меморандум. Постигли смо договор о проширењу сарадње у области извоза и увоза, размене послових информација и других активности у сфери трговинских и економских односа на добробит грађана Белорусије и Србије, као и пружању помоћи, у складу са могућностима, у организацији сајамско-изложбених манифестација – нагласио је Стевић.

У Београду на пословном форуму учествовали су и чланови Белоруске трговинско-привредне коморе, чији је приоритет успостављање контаката са потенцијалним пословним партнерима у циљу проширења сарадње на нивоу привредних комора и регионалних канцеларија.

Међу делегацијама више од двадесет компанија у Србији, између осталих, бораве представници концерна „Белнефтехим“, који је се баве производњом и пласманом нафте и нафтних деривата, „Минског тракторног завода“, једног од највећих светских произвођача трактора и пољопривредних машина, „Белшина“, фирме која се сврстава међу највеће произвођаче у области индустрије гума са више од 300 типова и величина пнеуматика, „Белаза“, највећег светског произвођача дампера и транспортне опреме у области рударства и грађевинске индустрије и „Завода горного воска“, великог произвођача различитих врста воска, парафина, производа за подмазивање и хлађење. Своју област деловања су представили Белоруско оптичко механичко удружење, лидер у области производње оптичко-електронских инструмената, „Млечни свет“, произвођачи свих врста млачних производа, као и „Безбедни путеви Белорусије“, који су развили софистицирану ИТ технологију за безбедност саобраћаја и путева.

С друге стране, на пословном форуму је учествовало седамдесетак компанија и установа из Србије, међу којима БК група, РТВ БК Телеком и Алфа БК универзитет.

rpt

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име