Лукашенко: Карићи су створили најмоћнију компанију на планети (ВИДЕО)

0
3323

Председник Србије Александар Вучић приредио је свечани дочек у Палати „Србија“ председнику Белорусије Александру Лукашенку, који борави у дводневној посети нашој земљи.

– Велика ми је част што сам имао прилику да угостим Александра Лукашенка, великог пријатеља Србије. Разговарали смо и о војно-техничкој сарадњи. Посебно сам задовољан је што је наш пријатељ Александар приметио значајан напредак у Србији у односу на претходне године – и по смањеном јавном дугу, али и по ономе што се види када се прође кроз Београд. И наши министри су имали контакте са колегама из Белорусије у различитим сферама како бисмо дошли да размене од 500 милиона евра – рекао је председник Вучић и захвалио председнику Лукашенку на подршци коју Белорусија пружа Србији у свим међународним институцијама.

Он је подсетио да је Лукашенко био једини светски лидер који је током НАТО агресије дошао у Србију да буде уз српски народ и да понуди конкретну помоћ – да белоруски авиони долете на наше аеродроме.

– Тај човек је увек подржавао Србију на најбољи могући начин и срећан сам што данас живим у земљи која пријатеље препознаје и која се својим пријатељима поноси. Данас сам разговарао са министром Вулином и начелником Генералштаба Мојсиловићем. Ићи ћемо на додатне реформе наше војске како бисмо је направили још мобилнијом и још бржом. То не значи куповину оружја, чак ћемо да станемо са куповином. На паметан начин ћемо да развијамо комплетан систем одбране и да будемо много, много снажнији него што смо данас – поручио је председник Вучић подвукавши да је у том смислу Белорусија одличан пример.

Председник Лукашенко је истакао да ће његова земља увек подржавати Србију, да је отворена за сарадњу у свим сегментима, а као најбољу илустрацију за своје речи навео је браћу Карић и БК групу.

– Треба брзо да радите, да корачате напред. Рекао сам Александру – није Белорусија тако мала. Дођите код нас, радите. Причао сам о Карићима. Они су нам дошли кад сте имали тешка времена. Није им било лако. Дошли су и замолили. Ја сам рекао: „За Србе, изволите!“. То је данас једна од најуспешнијих и можда најбогатијих и најмоћнијих компанија на планети која ствара чуда у грађевинарству. У Минску граде „Минск Свет“ најсавременију стамбено-пословну зону у целој Европи – нагласио је председник Лукашенко.

Додао је да Србија и Белорусија имају режим слободне трговине и да Белорусија поздравља недавно потписивање споразума Србије са Евроазијском економском унијом о слободној трговини.

– Белорусија је за Србију искрени пријатељ у оквиру овог савеза. Са поштовањем се односимо према жељи ваше земље да уђете у Европску унију и желимо вам да достојанствено пређете тај пут. Дај Боже да успете у свему што желите – поручио је Лукашенко.

rpt

Председник Белорусије је, као што је подсетио председник Вучић, пре 20 година, у јеку НАТО агресије, допутовао у Београд да пружи подршку српском народу. Потом је у нашој земљи боравио 10 година касније на позив Драгомира Ј. Карића, а у посети је био и 2014. године.

Драгомир Ј. Карић, овлашћени представник Белоруске трговинско-индустријске коморе у Србији, почасни конзул Белорусије, председник Парламентарне групе пријатељства са Белорусијом у Народној скупштини Србије, и потпредседник Удружења индустријалаца и предузетника Србије, чији је оснивач и председник Богољуб Карић, присуствовао је свим састанцима које је председник Лукашенко имао са српским званичницима током дводневне посете.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име