Lukašenko: Karići su stvorili najmoćniju kompaniju na planeti (VIDEO)

0
3282

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je svečani doček u Palati „Srbija“ predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, koji boravi u dvodnevnoj poseti našoj zemlji.

– Velika mi je čast što sam imao priliku da ugostim Aleksandra Lukašenka, velikog prijatelja Srbije. Razgovarali smo i o vojno-tehničkoj saradnji. Posebno sam zadovoljan je što je naš prijatelj Aleksandar primetio značajan napredak u Srbiji u odnosu na prethodne godine – i po smanjenom javnom dugu, ali i po onome što se vidi kada se prođe kroz Beograd. I naši ministri su imali kontakte sa kolegama iz Belorusije u različitim sferama kako bismo došli da razmene od 500 miliona evra – rekao je predsednik Vučić i zahvalio predsedniku Lukašenku na podršci koju Belorusija pruža Srbiji u svim međunarodnim institucijama.

On je podsetio da je Lukašenko bio jedini svetski lider koji je tokom NATO agresije došao u Srbiju da bude uz srpski narod i da ponudi konkretnu pomoć – da beloruski avioni dolete na naše aerodrome.

– Taj čovek je uvek podržavao Srbiju na najbolji mogući način i srećan sam što danas živim u zemlji koja prijatelje prepoznaje i koja se svojim prijateljima ponosi. Danas sam razgovarao sa ministrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Mojsilovićem. Ići ćemo na dodatne reforme naše vojske kako bismo je napravili još mobilnijom i još bržom. To ne znači kupovinu oružja, čak ćemo da stanemo sa kupovinom. Na pametan način ćemo da razvijamo kompletan sistem odbrane i da budemo mnogo, mnogo snažniji nego što smo danas – poručio je predsednik Vučić podvukavši da je u tom smislu Belorusija odličan primer.

Predsednik Lukašenko je istakao da će njegova zemlja uvek podržavati Srbiju, da je otvorena za saradnju u svim segmentima, a kao najbolju ilustraciju za svoje reči naveo je braću Karić i BK grupu.

– Treba brzo da radite, da koračate napred. Rekao sam Aleksandru – nije Belorusija tako mala. Dođite kod nas, radite. Pričao sam o Karićima. Oni su nam došli kad ste imali teška vremena. Nije im bilo lako. Došli su i zamolili. Ja sam rekao: „Za Srbe, izvolite!“. To je danas jedna od najuspešnijih i možda najbogatijih i najmoćnijih kompanija na planeti koja stvara čuda u građevinarstvu. U Minsku grade „Minsk Svet“ najsavremeniju stambeno-poslovnu zonu u celoj Evropi – naglasio je predsednik Lukašenko.

Dodao je da Srbija i Belorusija imaju režim slobodne trgovine i da Belorusija pozdravlja nedavno potpisivanje sporazuma Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom o slobodnoj trgovini.

– Belorusija je za Srbiju iskreni prijatelj u okviru ovog saveza. Sa poštovanjem se odnosimo prema želji vaše zemlje da uđete u Evropsku uniju i želimo vam da dostojanstveno pređete taj put. Daj Bože da uspete u svemu što želite – poručio je Lukašenko.

rpt

Predsednik Belorusije je, kao što je podsetio predsednik Vučić, pre 20 godina, u jeku NATO agresije, doputovao u Beograd da pruži podršku srpskom narodu. Potom je u našoj zemlji boravio 10 godina kasnije na poziv Dragomira J. Karića, a u poseti je bio i 2014. godine.

Dragomir J. Karić, ovlašćeni predstavnik Beloruske trgovinsko-industrijske komore u Srbiji, počasni konzul Belorusije, predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Belorusijom u Narodnoj skupštini Srbije, i potpredsednik Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije, čiji je osnivač i predsednik Bogoljub Karić, prisustvovao je svim sastancima koje je predsednik Lukašenko imao sa srpskim zvaničnicima tokom dvodnevne posete.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime