Nedimović: Velike subvencije države za kupovinu beloruskih traktora (VIDEO)

0
2532

Državno-privredna delegacija Belorusije, koju predvodi predsednik Aleksandar Lukašenko, nastavila je zvaničnu posetu Srbiji učešćem na Poslovnom forumu Srbija – Belorusija i bilateralnim sastancima sa srpskim privrednicima u Palati „Srbija“, a svečani doček priredio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sastancima predsednika Lukašanka sa srpskim zvaničnicima prisustvovao je i ambasador Belorusije Valerij Briljov, kao i narodni poslanik Dragomir J. Karić, ovlašćeni predstavnik Beloruske trgovinsko-industrijske komore u Srbiji, počasni konzul Belorusije, predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Belorusijom u Narodnoj skupštini Srbije, i potpredsednik Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije, čiji je osnivač i predsednik Bogoljub Karić.

U plenarnom delu foruma učesnicima su se obratili Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, Vladimir Koltovič, beloruski ministar antimonopolskog regulisanja i trgovine, i Vladimir Ulahovič, predsedavajući Beloruske trgovinsko-industrijske komore.

– Očigledno je da je interesovanje za biznis između Belorusije i Srbije na visokom nivou, ali kad pogledamo cifre to uopšte nije tako. U poljoprivredi i prehrambenom sektoru razmena je svega 20 miliona dolara. Skoro ništa! Sa beloruskim kolegom sam razgovarao i prosto je neverovatno koliko potencijala ima, a koliko to nismo koristili. Dogovorili smo se oko regulisanja statusa izvoza mesa i mesnih prerađevina kako bismo imali bolji tretman. Naravno, da bi trgovina bila uspešna mora biti dvosmerna. Mi u srpskoj konditorskoj proizvodnji imamo neverovatnu potražnju za maslacom i mlekom u prahu, a ja ne znam nikog boljeg od Belorusa koji umeju da to odrade kako treba. Krajem decembra ćemo predložiti da Srbija prema Belorusiji u potpunosti ukine carinske stope kako bi ti proizvodi mogli da stignu do srpske konditorske industrije. – rekao je ministar Nedimović.

On je dodao da će poljoprivredne mašine beloruskih kompanija koje se sklapaju u Srbiji srpski poljoprivrednici moći da kupe po veoma povoljnim uslovima, odnosno da će imati 50 odsto subvencija u odnosu na vrednost traktora.

Osim visokih državnih funkcionera belorusku delegaciju čine i predstavnici više od dvadeset kompanija iz različitih sektora industrije, kojima je cilj da uspostave blisku saradnju sa srpskim firmama.

Privrednici iz Belorusije su istakli da je Srbija pouzdan partner u mnogim oblastima, posebno u građevinarstvu, a kao primer ističu BK grupu, koja je svrstana dve godine zaredom među 100 najboljih kompanija na svetu i koja decenijama uspešno gradi od Austrije i Nemačke, preko Belorusije, Rusije, Kazahstana i ostalih zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, pa do Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine, s posebnim akcentom na „Minsk Svet“, najveći građevinski poduhvat u Evropi.

Velibor Stević, generalni sekretar Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije, potpisao je sa predsednikom Beloruske trgovinsko-industrijske komore Vladimirom Ulahovičem Memorandum o međusobnom razumevanju između Beloruske trgovinsko-industrijske komore i Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije.
– Ukazano mi je istorijsko poverenje od strane Bogoljuba Karića, predsednika našeg Udruženja, i zamenika predsednika Dragomira Karića, da sa gospodinom Ulahovičem potpišem Memorandum. Postigli smo dogovor o proširenju saradnje u oblasti izvoza i uvoza, razmene poslovih informacija i drugih aktivnosti u sferi trgovinskih i ekonomskih odnosa na dobrobit građana Belorusije i Srbije, kao i pružanju pomoći, u skladu sa mogućnostima, u organizaciji sajamsko-izložbenih manifestacija – naglasio je Stević.

U Beogradu na poslovnom forumu učestvovali su i članovi Beloruske trgovinsko-privredne komore, čiji je prioritet uspostavljanje kontakata sa potencijalnim poslovnim partnerima u cilju proširenja saradnje na nivou privrednih komora i regionalnih kancelarija.

Među delegacijama više od dvadeset kompanija u Srbiji, između ostalih, borave predstavnici koncerna „Belneftehim“, koji je se bave proizvodnjom i plasmanom nafte i naftnih derivata, „Minskog traktornog zavoda“, jednog od najvećih svetskih proizvođača traktora i poljoprivrednih mašina, „Belšina“, firme koja se svrstava među najveće proizvođače u oblasti industrije guma sa više od 300 tipova i veličina pneumatika, „Belaza“, najvećeg svetskog proizvođača dampera i transportne opreme u oblasti rudarstva i građevinske industrije i „Zavoda gornogo voska“, velikog proizvođača različitih vrsta voska, parafina, proizvoda za podmazivanje i hlađenje. Svoju oblast delovanja su predstavili Belorusko optičko mehaničko udruženje, lider u oblasti proizvodnje optičko-elektronskih instrumenata, „Mlečni svet“, proizvođači svih vrsta mlačnih proizvoda, kao i „Bezbedni putevi Belorusije“, koji su razvili sofisticiranu IT tehnologiju za bezbednost saobraćaja i puteva.

S druge strane, na poslovnom forumu je učestvovalo sedamdesetak kompanija i ustanova iz Srbije, među kojima BK grupa, RTV BK Telekom i Alfa BK univerzitet.

rpt

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime