Направили смо прву хладњачу у Сибиру

0
555

Из књиге интервјуа Богољуба Карића „Снага Србије 2“

„Били смо пионири приватног бизниса у СССР-у и перестројка пре перестројке“

У  књизи Снага Србије 2 сабрани су интервјуи Богољуба Карића из најделикатнијег периода његове пословне биографије, од својеврсног изгнанства из Србије 2006. па све до 2021. Празне године у том низу не значе да тада није имао шта да каже, већ да се мислило да после одузимања Мобтела, БК телевизије и других компанија у Србији Богољуб Карић више неће моћи да се опорави.

Показало се, међутим, да човек који има дубоке корене и ослонац у породици, може не само да успе други пут, већ и да надмаши сопствене претходне резултате. Од детињства окренут вери, Богољуб Карић духовни ослонац налазе у Српској православној цркви, а касније он и други чланови његове породице успоствљају дубоке везе и са Руском православном црквом.

2013.

Доследни у вери

Кад је Његова светост патријарх Герман пре много година посетио наше фабрике у Пећи на Косову, био је величанствено дочекан. Четири стотине запослених, Срби, Албанци, Mуслимани… с великим поштовањем љубили су руку патријарху Герману.

Исто тако је Његова светост патријарх Павле посетио нашу централу у Москви, Канади, Пећи, Америци и целом свету где је боравио. То је природно, када си Србин, верујеш у Бога јединога и њему се клањаш.

Посебно желим да истакнем посету Његове светости патријарха московског и целе русије Пимена, као и Његове светости патријарха московског и целе Русије Алексеја, који су долазили не само у Србију, већ и у Пећ, Пећку патријаршију, у наш дом, код наших родитеља Јанићија и Данице. За време бомбардовања Србије 1999. наш отац, Јанићије, добио је орден руске цркве лично од Његове светости патријарха Алексеја.

И Драгомир је такође добио многа одликовања од руске цркве за све што је учинио са својом породицом и запосленима на обнављању бројних манастира у Русији. Као мисионар у то комунистичко време говорио је свим тадашњим државним функционерима Русије и Украјине шта је вера и убеђивао их да се врате својој цркви.

2015.

Досадило ми је да не радим

Отишао сам прво у Француску. Троје људи из власти, високи функционери су ми рекли: имаш две опције, или да те ухапсе, али ти из затвора изаћи нећеш, или да одеш. Мислио сам да ме застрашују, да хоће да ме отерају, да лакше узму Мобтел. Ипак треба сачувати главу. Има времена за доказивање. Онда сам отишао у Лондон, па у Шпанију, на Кубу, чисто екскурзије ради. Био сам и у Бразилу на карневалу. Е онда ми је то досадило, јер ја морам да радим. Драгомир ме је позвао к себи, и тако сам отишо у Русију.

Како сам упознао Милошевића

Ми смо упознали Милошевића када смо добили Седмојулску награду. Њему се допало што породична компанија развија свој бизнис, подржао нас је максимално. Тада смо отворили пет фабрика на Косову, било је у плану 50. Његов миљеник је била само Мира, нико више. Кад сам тада 1996. хтео да се кандидујем, привели су ме и саслушали. Блокирали су ми банку и осигурања, почели да скидају репетиторе. Тад ми је (брат) Драгомир рекао да немам права да угрожавам породицу, да бирам између бизниса и политике. Рекао сам му да је у праву.

Пионири бизниса у СССР-у

Прву хладњачу у Сибиру смо ми направили, јесте смешно, али је тако. На -60 степени! Такође и банку, школе, болнице… ми смо прва компанија која је то успела. То је било чудо у то време; дозволили су нам све! Ми смо пионири развоја приватног бизниса у СССР-у и ја се тиме поносим! Били смо перестројка пре перестројке.

2016.

Све смо градили из темеља

Данас наша компанија гради 4,7 милиона квадрата само у Минску, два милиона у Русији, Туркменистану, Казахстану. Ми смо данас компанија која има уговорене послове у вредности од 13 милијарди долара. Мој и Драгомиров циљ је да БК компанија до 2020. године заокружи 20 милијарди уговорених послова. Ако то својим очима не видите, рећи ћете: овај Богољуб лаже. Али, све што ми имамо је из темеља грађено.

Ако узмемо „Плаве звезде”, које су прве почеле да се баве музиком на Косову и Метохији 1966. године. Од музике смо у почетку стекли скромно богатство – сви смо направили куће, и браћа и сестра у Пећи, купили смо по један стан у Београду, отворили смо 1972. године „Косово универзум”, фабрику за производњу делова за пољопривредне машине, па смо после направили пет фабрика у Пећи са по 100 радника. Највише нам је користило када је председник Тито посетио Пећ и кад су му представили нашу породицу, аутоматски су нам била отворена сва врата.

  • О нама су говорили да нам је све направио Милошевић. А у ствари, нама је највише помогао Тито. Кад је Тито дошао у Пећ, моја браћа су свирала, и те ноћи адмирал Бадурина му је причао о нама.
  • Кад смо ми почињали, нас су хтели да ухапсе. Кажу: Не може фирма да вам се зове Браћа Карић. Ви нисте народни хероји. То је било Титово време. Ја им кажем: Ми ако дамо своје име и презиме, ми ћемо да радимо најбоље што можемо да бисмо очували то наше часно име.
  • Кад је Михаил Горбачов долазио у Југославију, представљени смо му као прва капиталистичка компанија у социјалистичкој Југославији. Били смо перестројка пре перестројке.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име