Имам две мајке, Даницу и Србију

0
563

Из књиге интервјуа Богољуба Карића „Снага Србије 2“

„Најавећи посао у мом животу је да Пећкој Патријаршији и сестринству тамо ништа не недостаје“

Бизнисмен Богољуб Карић домаћој јавности познат је као челни човек БК групе, која је основала прву мобилну телефонију у Србији Мобтел као и прву приватну БК тлевизију. Он је, међутим, познат и по отворености и искреним одговорима на питња многобројних новинара. Управо објављена књига под насловом „Снага Србије 2“ сабира интервјуе у којима Богољуб Карић открива како је посто први капитлиста у социјализму и „перестројка пре перестројке“ у некадашњем Совјетском  Савезу.

Карић је бизнисом почео да се бави још 70-их година у родној Пећи, где је са још тројицом браће и сестром покренуо породичну компанију. Улазак Богољуба Карића у политику и његова предизборна кампања, запамћена по зеленој салати, довела је до затварања и одузимања Карићевих компанија у Србији и до његовог изнуђеног егзила, који је потрајао десет година.

У књизи говори о Косову и Метохији, одакле потиче, излаже своје идеје о привредној револуцији и наталитету, говори о вери, породици и бизнису и осврће се на сусрете са значајним политичарима, као што су Горбачов, Клинтон, Слободан Милошевић, Ђинђић…

Књига почиње првим Карићевим оглашавањем 2013, седам гдина након изнуђеног одласка из земље и одузимања компанија које је породица Карић поседовала у Србији.

2013.

О Србији

Ја имам две мајке: мајку Даницу која ме родила и Србију у којој сам рођен. Свакако да ми је тешко пала неправда и монтирани судски процес који су осмислили неки од тадашњих политичара.

О разлозима за одлазак из Србије

Да су вама два пута организовали убиство, и ви бисте се плашили. Ако вам неко противзаконито одузме банку, која до дан-данас није ликвидирана и поред 11 судских решења у нашу корист Врховног суда СР Југославије, а потом Србије, банку која никоме није остала дужна ниједан цент, нити се бавила пирамидалном штедњом, трговином наркотицима, продајом оружја, шверцом нафте, па ако вам тај неко још уништи осигуравајућу компанију, БК телевизију, Астра групу, БК компанију и све оно што сте породичним бизнисом стварали четири деценије у бившој Југославији и бившем СССР-у, и знајући да је све то вредело више милијарди евра, тај неко је спреман и да вас убије.

О Мобтелу

Свакоме ко има и десет грама мозга јасно је да ја – који сам направио компанију Мобтел са БК групом из Москве, где је држава применила уговор који смо ми преузели од америчке компаније и преко руске БК компаније основали Мобтел од кога је живело десет хиљада породица – никад ту компанију не бих уништио. Него су људи тадашње власти тражили да им препишем тридесет одсто власништва компаније, што сам ја одбио, као и рекет од 20 милиона евра.

О кауцији

Ја сам из темеља, пре 40 година, у Пећи на Косову с породицом и стотинама запослених Срба, Албанаца, Mуслимана и других стварао међународну компанију. Свака компанија је направљена без учешћа било каквог Зајма за препород Србије или повлашћених кредита. Никад не бих то платио, јер нисам учествовао ни у једној приватизацији. У Србији је врло тешко признати човеку способност. Не дај Боже да наша легенда Новак Ђоковић зависи од признања својих – никад не би био ни први на Косову, а камоли у свету.

О Зајму за препород Србије

Нас су редовно оптуживали да смо користили Зајам за препород Србије. Државна комисија, коју је предводио премијер Ђинђић или Вук Обрадовић, потврдила је после истраге да БК група никад није користила ниједан цент тог зајма, већ је тада наша компанија из Пећи уплатила пола милиона марака за Зајам, где су се сви запослени одрекли дела својих плата и солидарно за Србију уплатили.

О томе ко му је јавио да треба да бежи из земље

То су поштени државни функционери. Војна и цивилна безбедносна служба и две стране добро обавештене службе, од којих су тражили сагласност за мој прогон, јер наводно – Богољуб има телевизију, па ће бити најжешћи у заштити Срба са Косова, због чега су тражили да се укине БК ТВ. И у пола ноћи, незабележено у свету, кордон полиције упада на БК ТВ с неким плаћеницима с улице који кидају каблове, секу их, руше све на телевизији. Најбоље говори снимак једног специјалца који је дошао до зуба наоружан, а брише сузе.

О пословима на Косову

Имам највећи посао у мом животу, а то је да Пећкој патријаршији и сестринству тамо ништа не недостаје. За то се брину моји пријатељи Албанци, који редовно свакодневно обилазе сестринство и с њима набављају и купују све што им треба. То нам је свети задатак. И не заборавите, захваљујући таквим Албанцима, Пећка патријаршија и манастир Високи Дечани остали су сачувани. Мени је дата реч да нико неће палити или рушити те манастире. Ко дигне руку на Пећку патријаршију или Високе Дечане, биће му одсечена.

О томе да ли је за претходних седам година био у Пећкој патријаршији

Више пута.

МОЈИ СТАВОВИ

  • Знао сам да је правда спора, али достижна.
  • Порез плаћам, рекет не дам!
  • Нисам дозволио да поклекнем, већ сам изнова почео да радим и стварам.
  • Био сам капиталиста у комунизму, капиталиста у социјализму, капиталиста сам и данас. То ме је скупо коштало – и у комунизму, и у социјализму, зачудо – и данас.
  • Успешни су они који увек о нечему маштају, хватају се у коштац са оним што би могло да буде веће и боље од оног оствареног. Без тога би свет стао.
  • Размишљам као Американци – окрени што више и што брже.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име