Imam dve majke, Danicu i Srbiju

0
537

Iz knjige intervjua Bogoljuba Karića „Snaga Srbije 2“

„Najaveći posao u mom životu je da Pećkoj Patrijaršiji i sestrinstvu tamo ništa ne nedostaje“

Biznismen Bogoljub Karić domaćoj javnosti poznat je kao čelni čovek BK grupe, koja je osnovala prvu mobilnu telefoniju u Srbiji Mobtel kao i prvu privatnu BK tleviziju. On je, međutim, poznat i po otvorenosti i iskrenim odgovorima na pitnja mnogobrojnih novinara. Upravo objavljena knjiga pod naslovom „Snaga Srbije 2“ sabira intervjue u kojima Bogoljub Karić otkriva kako je posto prvi kapitlista u socijalizmu i „perestrojka pre perestrojke“ u nekadašnjem Sovjetskom  Savezu.

Karić je biznisom počeo da se bavi još 70-ih godina u rodnoj Peći, gde je sa još trojicom braće i sestrom pokrenuo porodičnu kompaniju. Ulazak Bogoljuba Karića u politiku i njegova predizborna kampanja, zapamćena po zelenoj salati, dovela je do zatvaranja i oduzimanja Karićevih kompanija u Srbiji i do njegovog iznuđenog egzila, koji je potrajao deset godina.

U knjizi govori o Kosovu i Metohiji, odakle potiče, izlaže svoje ideje o privrednoj revoluciji i natalitetu, govori o veri, porodici i biznisu i osvrće se na susrete sa značajnim političarima, kao što su Gorbačov, Klinton, Slobodan Milošević, Đinđić…

Knjiga počinje prvim Karićevim oglašavanjem 2013, sedam gdina nakon iznuđenog odlaska iz zemlje i oduzimanja kompanija koje je porodica Karić posedovala u Srbiji.

2013.

O Srbiji

Ja imam dve majke: majku Danicu koja me rodila i Srbiju u kojoj sam rođen. Svakako da mi je teško pala nepravda i montirani sudski proces koji su osmislili neki od tadašnjih političara.

O razlozima za odlazak iz Srbije

Da su vama dva puta organizovali ubistvo, i vi biste se plašili. Ako vam neko protivzakonito oduzme banku, koja do dan-danas nije likvidirana i pored 11 sudskih rešenja u našu korist Vrhovnog suda SR Jugoslavije, a potom Srbije, banku koja nikome nije ostala dužna nijedan cent, niti se bavila piramidalnom štednjom, trgovinom narkoticima, prodajom oružja, švercom nafte, pa ako vam taj neko još uništi osiguravajuću kompaniju, BK televiziju, Astra grupu, BK kompaniju i sve ono što ste porodičnim biznisom stvarali četiri decenije u bivšoj Jugoslaviji i bivšem SSSR-u, i znajući da je sve to vredelo više milijardi evra, taj neko je spreman i da vas ubije.

O Mobtelu

Svakome ko ima i deset grama mozga jasno je da ja – koji sam napravio kompaniju Mobtel sa BK grupom iz Moskve, gde je država primenila ugovor koji smo mi preuzeli od američke kompanije i preko ruske BK kompanije osnovali Mobtel od koga je živelo deset hiljada porodica – nikad tu kompaniju ne bih uništio. Nego su ljudi tadašnje vlasti tražili da im prepišem trideset odsto vlasništva kompanije, što sam ja odbio, kao i reket od 20 miliona evra.

O kauciji

Ja sam iz temelja, pre 40 godina, u Peći na Kosovu s porodicom i stotinama zaposlenih Srba, Albanaca, Muslimana i drugih stvarao međunarodnu kompaniju. Svaka kompanija je napravljena bez učešća bilo kakvog Zajma za preporod Srbije ili povlašćenih kredita. Nikad ne bih to platio, jer nisam učestvovao ni u jednoj privatizaciji. U Srbiji je vrlo teško priznati čoveku sposobnost. Ne daj Bože da naša legenda Novak Đoković zavisi od priznanja svojih – nikad ne bi bio ni prvi na Kosovu, a kamoli u svetu.

O Zajmu za preporod Srbije

Nas su redovno optuživali da smo koristili Zajam za preporod Srbije. Državna komisija, koju je predvodio premijer Đinđić ili Vuk Obradović, potvrdila je posle istrage da BK grupa nikad nije koristila nijedan cent tog zajma, već je tada naša kompanija iz Peći uplatila pola miliona maraka za Zajam, gde su se svi zaposleni odrekli dela svojih plata i solidarno za Srbiju uplatili.

O tome ko mu je javio da treba da beži iz zemlje

To su pošteni državni funkcioneri. Vojna i civilna bezbednosna služba i dve strane dobro obaveštene službe, od kojih su tražili saglasnost za moj progon, jer navodno – Bogoljub ima televiziju, pa će biti najžešći u zaštiti Srba sa Kosova, zbog čega su tražili da se ukine BK TV. I u pola noći, nezabeleženo u svetu, kordon policije upada na BK TV s nekim plaćenicima s ulice koji kidaju kablove, seku ih, ruše sve na televiziji. Najbolje govori snimak jednog specijalca koji je došao do zuba naoružan, a briše suze.

O poslovima na Kosovu

Imam najveći posao u mom životu, a to je da Pećkoj patrijaršiji i sestrinstvu tamo ništa ne nedostaje. Za to se brinu moji prijatelji Albanci, koji redovno svakodnevno obilaze sestrinstvo i s njima nabavljaju i kupuju sve što im treba. To nam je sveti zadatak. I ne zaboravite, zahvaljujući takvim Albancima, Pećka patrijaršija i manastir Visoki Dečani ostali su sačuvani. Meni je data reč da niko neće paliti ili rušiti te manastire. Ko digne ruku na Pećku patrijaršiju ili Visoke Dečane, biće mu odsečena.

O tome da li je za prethodnih sedam godina bio u Pećkoj patrijaršiji

Više puta.

MOJI STAVOVI

  • Znao sam da je pravda spora, ali dostižna.
  • Porez plaćam, reket ne dam!
  • Nisam dozvolio da pokleknem, već sam iznova počeo da radim i stvaram.
  • Bio sam kapitalista u komunizmu, kapitalista u socijalizmu, kapitalista sam i danas. To me je skupo koštalo – i u komunizmu, i u socijalizmu, začudo – i danas.
  • Uspešni su oni koji uvek o nečemu maštaju, hvataju se u koštac sa onim što bi moglo da bude veće i bolje od onog ostvarenog. Bez toga bi svet stao.
  • Razmišljam kao Amerikanci – okreni što više i što brže.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime